Política

Tants vots, tants escons

L'assemblea de la Puerta del Sol reclama modificar la llei electoral, amb circumscripció única i llistes obertes

Creixen les mostres de solidaritat cap als joves, que no tenen pressa per deixar la protesta

Els indignats de la Puerta del Sol han creat un microestat al mig del centre històric de Madrid. En el seu esquema organitzatiu no hi falta una sòlida estructura de govern –els portaveus– i una distribució de les tasques que s'identifica amb una mena de ministeris. A banda, disposen d'un parlament obert a totes hores on els concentrats aboquen infinitats de propostes en matèria política, econòmica i social. Una de les més cridaneres és l'obsessió per modificar la llei electoral en sintonia amb una idea bàsica: que el número d'escons que obtingui un partit sigui proporcional al número de vots rebuts arreu de l'Estat. Una mesura que, sens dubte, cada cop que un dirigent del PP o del PSOE l'han posat damunt la taula, ha provocat malestar des de Catalunya, perquè l'objectiu no és cap altre que limitar el pes de les formacions com CiU, ERC, ICV, el PNB o BNG i evitar que, com ha passat històricament, obliguin els partits estatals a negociar quan no tenen majoria suficient. Els canvis proposats pels joves assemblearis implicarien la implantació de la circumscripció única, llistes obertes i una llei de responsabilitats dels polítics. Fins i tot es va arribar a reclamar que els sous s'ajustin al salari mínim interprofessional.

Tota idea que s'aboca és acollida amb grans mostres d'entusiasme i discutida fins al darrer detall. Es dedica tant temps com calgui a debatre l'abolició del diner, la nacionalització de la banca o la desaparició en la Constitució de qualsevol al·lusió a la figura del rei. El decàleg de propostes dels acampats augmenta al mateix ritme que la seva capacitat d'organització i de generar simpaties entre la població madrilenya i, sobretot, entre els comerciants, restauradors i veïns de la zona. Ahir, el tercer dia d'acampada havien rebut menjar per abastir tot un exèrcit i ja disposaven de lavabos portàtils.

Controlar l'alcohol i els radicals

L'oficina d'informació cada cop té més mitjans i fins i tot s'intenta exercir el màxim control per evitar que la premsa parli amb portaveus “no autoritzats”. La disciplina arriba al punt que ells mateixos intenten controlar també que no es consumeixi alcohol a l'engròs –per no saltar-se la llei– així com crear escamots que evitin que els nuclis més radicals boicotegin les assemblees i concentracions que cada dia omplen de gom a gom la plaça a partir de les set de la tarda.

Aquest moviment va néixer arran de la manifestació del 15-M, però s'ha acabat escindint de la plataforma Democràcia Real Ja! S'han establert de forma fixa a la plaça i, de fet, no tenen intenció de deixar-la si no és per la força, com ja va passar dimarts quan la policia els va desallotjar. Ara no només desafien Rubalcaba amb l'acampada, sinó que per a la jornada de reflexió han convocat una manifestació. De fet, no els cal cridar a la participació, perquè cada dia milers de persones visiten aquest indret, per solidaritat, per xafarderia o bé perquè, simplement, es declaren“indignats”. Al marge de l'acampada estable, el fenomen de protesta creix en la mateixa proporció que augmenta la por en el PSOE per com els afectarà el 22-M i l'alegria del PP perquè els veu desorientats. Només cal veure com Zapatero no para d'expressar-los simpatia i anima a votar fins i tot els desafectes. Mentrestant, IU són els que més somriuen i declaren que els de Sol són els seus “fills”.

52.000
signatures havia recollit fins ahir a la tarda el moviment Pren la Plaça per donar suport a una acampada indefinida a la Puerta del Sol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA