Política

la CRÒNICA

Sense pactes

Josep Felip Monclús vol “recuperar” l'alcaldia de Tortosa per a ERC. Amb aquest argument va començar el seu discurs, ahir al vespre, el candidat d'Esquerra, en un acte central de campanya que va omplir de militants i simpatitzants el nou centre cívic de Ferreries. Algú es devia pensar que Monclús s'havia begut l'enteniment, ja que, en l'actual etapa democràtica, ERC no va entrar a l'Ajuntament fins al 1999, i mai ha tingut l'alcaldia. Però, en realitat, el candidat s'estava remuntant fins al 1939, quan el republicà Josep Rodríguez va ser apartat “per la força” de l'alcaldia d'aquella Tortosa dels bombardejos feixistes, de la riuada del 37, i dels nou mesos com a front de guerra. “Després, Rodríguez va ser afusellat per la dreta incivilitzada”, va recordar Monclús, tot marcant perfil d'ERC i mirant de restituir la figura històrica i política d'un alcalde que només té un petit carrer a Tortosa, tot i que l'Ajuntament no ha posat cap placa al grup El Temple (abans 13 de Gener).

L'elecció del local, a Ferreries, no era gratuïta. Tant Monclús –nascut al Coll de Sant Joan, el topònim tortosí per referir-se al carrer Sant Blai– com Alícia Gamundi, la número 2 de la candidatura, són dues persones molt vinculades al barri. Però ahir el que interessava era marcar perfil republicà i d'esquerres perquè tant Monclús com Gamundi han estat criticats pel seu passat en partits de la dreta, Unitat Tortosina i Unió Democràtica. També perquè, durant aquest mandat, ERC ha compartit el govern amb Ferran Bel. Ara, però, reeditar el pacte serà molt complicat, tant pel canvi de candidat a ERC com pels menyspreus públics que CiU ha fet cap als republicans. Bel, per exemple, va dir en el debat organitzat pel Col·legi de Periodistes que Monclús tenia “idees de bomber” quant a comerç, una de les responsabilitats del candidat d'ERC durant la seua etapa com a director territorial a la Delegació del Govern. I aquesta afirmació ha ofès els republicans. A més, a ERC sospiten que CiU ha escampat el rumor maliciós que Monclús seria l'alcalde d'un tripartit a la tortosina, cosa que tant el candidat republicà com Joan Sabaté, del PSC, han negat categòricament. Però, en el penúltim dia de la campanya, CiU i ERC estan més allunyades que mai. De fet, Monclús va dir ahir que “els hereus de la dreta” que va afusellar Rodríguez el 1939 són els que ara diuen “no” al nou hospital, i els que ara retallen el nombre de llits i de sales d'operacions al Verge de la Cinta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat