Política

badalona

El PSC i el PP acomiaden la campanya segurs del triomf

El socialista Jordi Serra fa una darrera crida al vot útil per frenar el PP i el popular García Albiol reclama que el votin per garantir el canvi

Els partits tanquen la campanya de manera molt diversa

És més que probable que tot el peix estigui ja venut però els partits polítics de Badalona no van desaprofitar el darrer dia de campanya electoral per mirar de convèncer algun elector ressagat. Qualsevol suport de darrera hora pot fer decantar una balança que mai en la història de Badalona havia despertat tants dubtes a tan sols unes hores de la cita amb les urnes. El PSC i el PP, els dos grans candidats a ficar-s'ho a la butxaca, van aprofitar la jornada d'ahir per reiterar el que van repetint tota la campanya: cadascun d'ells és l'única opció útil si el que es pretén és derrotar el gran contrincant.

I així va ser com el PSC va destinar el darrer dia de campanya electoral a carregar contra el Partit Popular i l'escenari escollit no va ser casual, l'Escorxador, a la Salut. Els socialistes van voler contraposar la inversió que s'ha destinat a un barri “castigat per la demagògia xenòfoba”, amb referència als populars. Jordi Serra, alcalde i candidat del PSC a la reelecció, va acusar el PP de Badalona de ser els més “xenòfobs i radicals” i el va responsabilitzar de “dividir la ciutat”. També va ironitzar amb la botifarrada que els populars van fer diumenge a Llefià: “No sé què posen a les botifarres, però cada cop que vénen aquí diuen autèntiques barbaritats.”

Tres eixos

El PSC i el seu candidat, Jordi Serra, han centrat aquesta campanya en tres eixos: explicar l'obra de govern, anunciar projectes de futur i combatre directament el PP i el seu candidat, Xavier García Albiol. Aquest cos a cos ha provocat la bipolarització de la campanya. Estratègia que pot beneficiar el PSC i que pot arribar a perjudicar la resta de forces. De fet, ni Jordi Serra ni els socialistes han rebatut els atacs rebuts tant per l'altre partit a l'oposició, Iniciativa, com per CiU, soci de govern, que no s'ha estat d'atacar els socialistes en alguns moments de la campanya. Els únics que s'han merescut les rèpliques i les crítiques dels socialistes han estat els populars.

I ahir Jordi Serra va tornar a demanar “donar una lliçó” a aquells “que converteixen Badalona en la capital de la xenofòbia”. Considera que la manera “d'acabar amb aquest missatge és guanyar aquest diumenge”.

Qui sembla que és el gran rival de Serra a les urnes, el popular Xavier García Albiol, va parlar ahir menys de l'habitual d'immigració i va posar més l'accent en l'altre missatge que ha explotat durant la campanya: “L'única opció real de canvi en aquest Ajuntament implica que jo tregui deu regidors i el PSC i CiU no puguin governar junts.” Per acomiadar la campanya, García Albiol va organitzar tres micromítings, a la Salut, a la façana marítima i a Lloreda, a més de convocar al migdia una roda de premsa. Ho va fer en un lloc atípic: el barri on el PP va treure el pitjor resultat fa quatre anys (6% dels vots), Can Mercader. Des d'allà, Xavier García Albiol va tornar a reclamar que la gent el voti pensant en un projecte de ciutat i no en una ideologia. Va assegurar que l'única “por” que li fan les eleccions de demà és que “Jordi Serra pugui seguir sent l'alcalde”. Si perd demà, se sentirà “decebut”, però confessa: “No crec que això es doni.”

El PP no va optar ahir per fer gran festa final de campanya, a diferència del PSC, que va tancar l'agenda al barri de Bufalà, amb música i la intervenció de Serra. ICV-EUiA va triar un format similar al dels socialistes. Aquest cop, el barri elegit va ser el de Sant Crist, on Iniciativa s'ha deixat veure repetidament durant els darrers mesos. Des d'allà, a ritme de samba i de rap, el cap de cartell ecosocialista, Carles Sagués, va fer una darrera crida a la mobilització del votant d'esquerres: “Nosaltres som els únics que garantim que no hi haurà retallades en àmbits com ara la sanitat i l'educació.” Iniciativa també s'ha postulat durant tota aquesta campanya com la força política que garantirà que “la política xenòfoba del PP” no arribi al govern de la ciutat. Segons Sagués, Iniciativa és, a més, la garantia que “es farà la renovació interna de l'Ajuntament i s'apostarà per una manera de governar més transparent i participativa”.

CiU visita Dalt la Vila i ERC prepara el cava

El cos a cos amb els veïns o la recerca d'aquest ha estat el gran protagonista de la campanya electoral badalonina. El candidat de CiU, Ferran Falcó, va tancar la campanya “de la mateixa manera” que la va començar: “Trepitjant el carrer i explicant les nostres propostes porta a porta.” Ahir, CiU va triar Dalt la Vila, una elecció “no casual”: “En una campanya en què s'ha parlat molt de pedres i poc de persones, a Dalt la Vila saben molt bé què significa això, perquè aquí les pedres sempre han comptat més que la gent, i nosaltres volem que aquesta tendència canviï.” La gran consigna de Falcó aquesta campanya ha estat la crida al vot que vol “el canvi positiu, situat entre els que han estat durant 30 anys al capdavant de la ciutat i els que hi volen arribar amb aquesta estratègia populista”. CiU ha afrontat sempre aquests comicis amb bones expectatives però és una incògnita si les retallades de la Generalitat li passaran factura.

Finalment, la coalició formada per ERC-Accent-Rcat-JERC va posar punt i final a la campanya amb un brindis a Casagemes, amb un cava especial. Les ampolles que es trauran demà tenen unes indicacions concretes: beure una o dues copes si s'aconsegueix un regidor i tres o quatre copes si se n'obtenen dos. Si no n'aconsegueix cap: “Prengui's l'ampolla a corre-cuita, dormi la mona com pertoca i estudiï demà els diferents mètodes per combatre la ressaca. Dimarts ens retrobarem per continuar treballant.” Ara bé, Miquel Estruch, cap de llista, va descartar aquesta probabilitat: “No tenim cap mena de dubte de revalidar la representació a l'Ajuntament, i fins i tot hi ha la possibilitat de recuperar el segon regidor perdut el 2007.” ERC-Accent-Rcat ha fet una campanya “molt positiva” en què la crida a la coalició ha estat una de les tòniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.