Política

Del roig al blau

El PP aconsegueix les alcaldies de feus tradicionals del socialisme valencià com ara, Elx, Gandia o Benicàssim

Alarte perd suports en les grans ciutats

La desfeta socialista en les eleccions autonòmiques i municipals del 22 de maig no té parangó en la història recent del País València. A l'aclaparadora victòria del PP a les Corts, s'ha d'afegir la conquesta d'alguns dels tradicionals feus del PSPV-PSOE, que en molts casos, ha causat més alegria entre les files populars que la majoria absolutíssima obtinguda al parlament valencià.

És el cas de la capital de la Safor, Gandia, on després de 28 anys de govern socialista, el PP amb Arturo Torró al capdavant, ha aconseguit els 13 regidors que donen la majoria al consistori. Del mapa consistorial desapareix Plataforma de Gandia —escissió del PP— que havia permés el socialista de José M. Orengo governar en l'última legislatura. El Bloc-Verds manté els seus regidors, però ja no seran decisius.

La davallada electoral també ha passat factura al fins ara alcalde d'Elx, Alejandro Soler, un dels que més suports ha rebut durant la campanya electoral amb la visita de diferents ministres de Zapatero. Soler no ha aconseguit mantindre els 13 regidors, que junt a un regidor d'EU, li van atorgar el govern de la tercera ciutat més poblada del territori valencià en 2007. Els socialistes han perdut un regidor, que és el ha guanyat el PP (14). Un xifra que atorga l'alcaldia a Mercedes Alonso, que va rebre la visita del líder estatal, Mariano Rajoy, dies abans de la contesa electoral. Cal recordar que Soler ha sigut un dels principals suports que ha tingut el secretari general del PSPV-PSOE, Jorge Alarte, des de la seua arribada a la direcció de la Blanqueria.

A la demarcació de Castelló, la factura a pagar pels socialistes també serà alta. La pèrdua de Benicàssim, és possiblement, el colp més dur rebut per Alarte. La ciutat de referència de Francesc Colomer —assot de l'expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra— passa a mans del PP després d'anys de govern en color roig.

A aquesta llista caldria afegir noms de poblacions, com ara Aldaia, Onda, Vinarós i Xirivella que passen a formar part de l'omnipresent blau PP del mapa electoral valencià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.