Política

Terres de l'Ebre

El PSC dóna per perdudes, a més de l'alcaldia de Móra, les de la Ràpita i Ulldecona

Són les més importants que té a les Terres de l'Ebre, on ha baixat espectacularment

Comencen els acostaments polítics per forjar pactes

La caiguda general del PSC en aquestes municipals s'ha constatat també a les Terres de l'Ebre, on els socialistes perdran les alcaldies més importants que tenien fins ara. La de Móra d'Ebre, on CiU ha recuperat la majoria absoluta, ja és un fet. I hi ha molts de números, si no tots, perquè també es queden sense la de Sant Carles de la Ràpita, on el convergent Joan Martín, amb 6 regidors, ha desbancat Josep Pitarch (PSC), el successor de Miquel Alonso, que ha baixat de 7 a 4 regidors. “Hi ha hagut un vot de càstig molt clar al govern municipal”, reflexionava ahir Pitarch. No només els socialistes han baixat sinó que ICV, amb dos regidors també al govern, s'ha quedat sense representació. “Jo no penso intentar aliances estranyes. Els números són els que són i ha quedat molt clar qui ha guanyat les eleccions”, afegia Pitarch. D'entrada tot apunta a un possible pacte entre CiU i ERC, al municipi, tot i que encara no s'han iniciat converses. Josep Caparrós, el candidat d'ERC, que ha duplicat la representació al consistori de 2 a 4 regidors, assegura que prioritzarà els interessos del poble als del partit. “Crec que el que necessita la Ràpita és un govern fort, però és CiU qui té la batuta”, afirmava.

A Ulldecona, la socialista Núria Ventura ha tornat a ser la candidata més votada, però s'ha quedat a quinze vots del cinquè regidor. Això fa impossible reeditar el pacte amb ERC, ara reconvertit en un nou partit independent, Més Ulldecona, que ha aconseguit mantenir els dos regidors. Per contra, CiU, que amb la nova candidata Núria Balaguer ha sumat quatre regidors, sí que pot reeditar el pacte que fa vuit anys tenia amb el PP i els independents de la FIC. “El nostre programa és contrari al d'aquesta gent, no hi ha pacte possible”, argumentava Ventura. “Cal una reflexió de les esquerres, perquè hem acabat propiciant un govern de dretes”, afegia amb relació a la candidatura de la CUP liderada per l'actual tinent d'alcalde d'ERC a l'Ajuntament, Josep Lluís Millan, que s'ha quedat sense representació al consistori.

Al marge d'Ulldecona i la Ràpita, hi ha una desena més de pobles de l'Ebre on per formar un govern estable s'haurà de signar un pacte.

Al Montsià hi ha la Sénia, on molt probablement es reeditarà l'acord entre ICV, PSC i ERC, ja que sumen prou. Al Baix Ebre, Deltebre i Roquetes, on ERC ha estat la força política més votada, també hauran de pactar si volen governar amb estabilitat. Tot apunta que a Roquetes, ERC acabe pactant amb CiU –aquesta legislatura ja ho han fet–, i a Deltebre, agafa força un acord ERC i el PSC. El mateix que es perfila al Perelló, on CiU és la força més votada però com en les passades tampoc no ha aconseguit la majoria absoluta. A la Terra Alta, també caldrà un pacte a Gandesa, on els independents de l'actual alcalde, Miquel Aubà, han empatat en regidors amb CiU i la clau la té el PP, a Horta de Sant Joan, on CiU ha perdut la majoria absoluta i el PP ha passat de zero a tres regidors; i a Pinell de Brai, on CiU també ha perdut la majoria absoluta i ha passat a ser la segona força política, després de Progrés Municipal. També caldrà pactes a Flix i a Ascó, a la Ribera d'Ebre.

ERC, a un regidor de la majoria absoluta, a Alcanar

La fragmentació del consistori ha passat a ser història a Alcanar, on ERC no només s'ha consolidat com a força més votada, sinó que s'ha quedat, amb vuit escons, a només un regidor de la majoria absoluta. El consistori passa de 13 a 17 regidors aquesta legislatura, però tot i això CiU perd un escó respecte al 2007, empata amb tres regidors amb el PP i el PSC i queda fora del consistori, l'exalcalde Baptista Beltran, que anava de número 4 a la llista de CiU. El PP puja en un regidor i es converteix en la tercera força, per damunt del PSC. L'alcalde Alfons Montserrat es mostrava ahir molt satisfet pels resultats i assenyalava que intentarà subscriure un pacte que done estabilitat al nou govern, ja que l'última legislatura ha estat difícil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana l'arrest de Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona