Política

Patata calenta

Trias haurà de decidir si revisa, com va anunciar, el pla d'usos dels comerços de Ciutat Vella i si manté la fermesa en la limitació dels pisos turístics

CiU es trobarà un districte epicentre de la crispació veïnal, amb temes candents com la inseguretat i la degradació del carrer

La comissiósobre la trama de corrupció no va arribar a engegar en l'anterior mandat

A Ciutat Vella aquest darrer mandat ha estat dels més crispats, tant en el pla polític com veïnal, que es recorda en els últims temps. Això deixa al futur alcalde, Xavier Trias, un encàrrec difícil i un grapat de decisions clau en temes coents. Un d'aquests és l'aplicació de les eines de regulació comercial. Amb un pla d'usos que regula els establiments de lliure concurrència embastat per l'anterior regidora, Itziar González, i estrenat tot just el novembre passat, CiU proposa fer-ne una revisió que caldrà veure en quina direcció va. El pla d'usos frenava en sec, entre d'altres coses, la proliferació d'hotels.

També hi ha la qüestió de la limitació dels apartaments turístics, que CiU havia insinuat que volia més laxa. Només en les dues setmanes d'aquesta campanya electoral, l'Ajuntament n'ha precintat nou i ha demanat l'autorització judicial per tancar-ne 21 més. S'ha de tenir en compte, a més, que els apartaments turístics i la seva difícil convivència amb els veïns és un dels temes que més queixes veïnals ha suscitat en els últims anys. Lligat amb tot això, queda per veure com el nou govern municipal gestionarà la pressió turística.

Trias heretarà uns quants problemes i polèmiques obertes d'aquest darrer mandat, que caldrà seguir com aconsegueix resoldre'ls. Una d'elles és la trama de corrupció de Ciutat Vella, ara al jutjat. El mandat passat va acabar amb una comissió municipal d'investigació creada, de facto, però que no va arribar a engegar, perquè govern i oposició no es van posar d'acord. Capgirades les regnes ara, queda el dubte de saber si CiU voldrà fer sang amb aquesta qüestió o bé l'arraconarà.

L'embolic de l'hotel del Palau de la Música tampoc no es va acabar de desfer. Sí que es va suspendre i fer caducar el planejament que permetia fer-hi l'hotel, però va quedar pendent de tirar enrere les qualificacions que tornessin la situació de les finques a l'estadi inicial. Una altra patata calenta per a Trias.

La lluita contra la inseguretat, l'incivisme i la degradació del carrer, monotemes dels últims anys, seran altres reptes, que plantegen interrogants concrets. Què farà Trias amb el pla de rehabilitació de l'àrea de Sant Ramon i Robadors, al barri del Raval, que es va treure del barret el govern socialista a les acaballes del mandat? Així com el programa convergent manifesta explícitament que tirarà endavant el pla d'usos del Raval Sud, d'aquesta àrea de rehabilitació no diu res. En el seu moment, quan l'Ajuntament el va anunciar, CiU va dir que hi estava d'acord en l'essència, però va mostrar recels pel que fa al finançament.

El retorn de la pau social a la Rambla i com s'encarrila el seu futur serà un altre tema espinós. Trias es trobarà als jutjats l'intent d'Hereu de fer fora els ocellaires. En el seu moment, CiU va demanar recomençar el diàleg amb els ocellaires. En el seu programa, CiU hi tenia la creació d'un pla específic per a la Rambla.

Amb tot, no deixa de ser curiós fer un cop d'ull als resultats d'aquestes eleccions a Ciutat Vella. La participació, del 42%, ha tornat a ser molt baixa, per bé que ha crescut tres punts respecte a fa quatre anys. Al Raval, un dels barris que acumula més problemes i tensió, i on neix la campanya veïnal de pancartes amb el lema “Volem un barri digne”, han votat només 9.216 persones de les 22.465 que podien votar. Cal precisar, a més, que al Raval viuen 47.454 persones. Tenint en compte que un 47,3% de la població que hi viu és estrangera, només poden votar menys de la meitat dels veïns que hi viuen. Als barris del Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera ha guanyat CiU, mentre que el Raval i la Barceloneta han caigut del cantó del PSC. Tot plegat, però, amb un marge ajustat.

Encara és una incògnita qui serà el regidor del districte. Tot i que Mercè Homs s'albirava com la regidora natural, l'empat a regidors de CiU i del PP (5) en aquesta contesa electoral i la promesa de Trias de fer regidor qui pugui sumar majoria, converteix en una incertesa el nom de qui haurà de gestionar aquest gavadal de patates.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.