Política

Iceta proposa una “agenda per a la renovació del PSC”

Proposa que els socialistes catalans puguin tenir un vot diferenciat del PSOE en qüestions catalanes

El dirigent socialista creu que l'elecció del primer secretari no ha d'implicar que sigui candidat el 2014

Miquel Iceta, viceprimer secretari del PSC, ha proposat una agenda de 10 punts que el partit hauria de seguir per a la seva renovació, en què advoca per actualitzar les relacions amb el PSOE i que assumeixi el “vot diferenciat” al Congrés en qüestions sobre Catalunya que no hagin pogut ser pactades.

En aquest decàleg, que Iceta ha avançat a través dels seu blogi d'El Periódico, en un moment en què pot considerar-se com un primer pas de l'actual “número 2” del PSC per liderar els socialistes catalans, defensa que l'elecció del nou primer secretari no impliqui necessàriament que sigui el candidat a la Generalitat el 2014.

A la reunió de la seva executiva dilluns passat, el PSC es va marcar una renovació “profunda, sòlida i col·lectiva” com a resposta a la “derrota severa” en les municipals de diumenge i al cop de les autonòmiques, però va decidir no avançar el congrés que ha d'elegir a la seva nova direcció, que es farà a final d'octubre.

En el decàleg, Iceta, que no s'ha significat per defensar el grup parlamentari propi a Madrid, advoca, això no obstant, perquè el PSC i el PSOE actualitzin la seva relació “assumint l'expressió de l'opinió i el vot diferenciat del socialisme català en el marc d'un grup parlamentari federal de tots els socialistes al Congrés en aquelles qüestions d'importància transcendental per a Catalunya que no hagin pogut ser acordades prèviament”.

Iceta defensa també que el PSC “construeixi una direcció forta i col·legiada, amb un lideratge que “pensi molt més en necessitats col·lectives que en ambicions individuals i que no condicioni la decisió sobre la futura candidatura socialista a la presidència de la Generalitat, que haurem de prendre, quan correspongui, a través d'un procés d'eleccions primàries”.

Miquel Iceta és partidari de “recuperar la capacitat d'agregació del PSC, tornant a ser la referència d'una majoria social progressista”, teixint una àmplia aliança amb “sindicalistes, creadors, activistes socials i emprenedors”, així com amb “sectors catalanistes de tarannà liberal, sectors ecologistes i d'esquerra crítica, i sectors federalistes i sobiranistes d'esquerres”.

“Hem de ser capaços -indica en un altre dels punts del decàleg- d'impulsar les reformes necessàries per assegurar la nostra posició en l'economia global i, al mateix temps, garantir els serveis públics i promoure la justícia social”.

L'agenda d'Iceta passa també per “recuperar l'esperit del pacte constitucional a partir d'un acord que reconegui i desenvolupi el potencial federal de l'Estat de les autonomies i asseguri el caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic d'un Estat espanyol eficient”.

En paral·lel a la publicació del decàleg, Miquel Iceta ha obert una pàgina a Internet -endavantpsc.wordpress.com-, com a fòrum de debat de la renovació del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona