Política

Bustos, investit en minoria, ofereix un govern d'unitat

L'alcalde de Sabadell només rep el suport dels edils del PSC

Els altres partits voten els seus caps de llista, menys ICV-EUiA, que s'absté

L'oposició promet diàleg, però li recorda que sumen un regidor més

Els tretze vots dels regidors del PSC –a un de la majoria absoluta– van ser suficients perquè Manuel Bustos fos investit per quarta vegada alcalde de Sabadell. Cap grup de l'oposició –CiU, ICV-EUiA, PP i l'Entesa– no li va donar suport, després de les converses que els socialistes han mantingut amb totes les formacions. Tots van votar els caps de llista propis, a excepció dels ecosocialistes, que van optar pel vot en blanc, malgrat la coincidència a oferir diàleg i suports puntuals si hi ha voluntat de negociació.

Bustos, però, es resisteix a afrontar tot un mandat en la solitud de la majoria simple i va llançar una última oferta de pacte extensiu a la resta de formacions: “Més enllà d'acords puntuals, que podeu estar segurs que propiciarem, cal un acord clar que garanteixi l'estabilitat del govern; i hi treballarem en les properes setmanes”.

CiU, ICV-EUiA i l'Entesa han rebutjat fins ara un acord de mandat amb el PSC. Les dues primeres van modular el to crític, però Carles Rossinyol (CiU) va recordar que ara la resta de grups tenen majoria si els posen traves per fer oposició. Carme Garcia (ICV-EUiA) els va prometre suports per fer polítiques d'esquerres.

Virgínia Domínguez (Entesa) va emprar un to més dur, però tampoc no va tancar la porta al diàleg. I Antonio Vega (PP), l'únic que fins ara ha plantejat un pacte amb repartiment de carteres al PSC, va posar les seves condicions –austeritat, menys burocràcia, transparència, retallada d'impostos i l'ús indistint del català i el castellà en l'administració municipal– en un discurs bilingüe. Però tampoc no va descartar votar les propostes de l'oposició per “millorar la qualitat de vida dels veïns”. Entre les perles del matí, dues de socialistes: Maria Ramoneda –presidint la mesa d'edat– va proclamar Bustos alcalde per “majoria absoluta” i, amb els “indignats” a la porta del consistori, Joan Carles Sánchez va dir que la “democràcia real” del 22-M els havia donat una victòria clara.

LA FRASE

La meva prioritat és ser l'alcalde de tots; per això us convido a refer confiances i construir junts el futur
Manuel Bustos
ALCALDE DE SABADELL (PSC)

Escenari nou

Quan va arribar a l'alcaldia empatat a deu regidors amb l'Entesa, Bustos va pactar amb CiU, ERC i, després, els edils d'ICV i EUiA escindits de l'Entesa. L'invent de governar amb poca oposició el va catapultar a la majoria absoluta el 2003 i va oferir un nou acord als exsocis, afeblits com a marques blanques del PSC. El govern de 23 regidors va durar dos anys i els tres partits van acabar refent les llistes amb candidats més crítics. El 2007, ja en minoria, es va acostar al PP amb un acord tàcit. Ara el PP també ha canviat de cares, i Bustos recupera el discurs del 1999. El govern en minoria és un escenari nou i inexplorat per al PSC. Però a CiU i ICV-EUiA encara es recorden dels pactes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.