Política

Jornada de reflexió

Els “indignats”, sorpresos per les acusacions de Felip Puig, ajornen fins avui la resposta unitària als incidents

Membres de l'acampada lamenten “l'intent de criminalització”

El moviment del 15-Minsisteix a desmarcar-se de les accions violentes contra els diputats

Desconcertats i callats. Una hora d'explicacions del conseller d'Interior, Felip Puig, va deixar els membres de l'acampada de Barcelona en una situació de fora de joc. Quan feia 24 hores que precisament intentaven que s'assumís el missatge que els autors dels aldarulls i de les agressions a alguns dels diputats que dimecres al matí intentaven accedir al Parlament no tenien res a veure amb el moviment del 15-M, es van sentir acusats d'haver donat cobertura al grup de violents. “Ens havíem arribat a imaginar molts atacs possibles, però aquest...”, reflexionava ahir en veu alta un dels membres més actius dels “indignats”. Les declaracions de Puig van destarotar l'estratègia del col·lectiu, fins al punt que ahir a la tarda van desconvocar una roda de premsa en la qual tenien previst valorar l'acampada de dimarts a la nit al voltant del parc de la Ciutadella i les accions de dimecres al matí. L'argument de la suspensió del contacte amb els mitjans només era un: “Encara no hem pogut preparar bé una resposta al conseller que sigui prou consensuada”.

Puig va parlar de “nous mètodes de violència urbana que sota l'aparença d'una falsa resistència pacífica i passiva posen en dificultat la intervenció policial” i també va anunciar que s'està recollint informació sobre les persones identificades que assetjaven els diputats o que donaven suport als violents de manera passiva “perquè recaigui el màxim pes de la llei en contra seva”. Va admetre que segurament la majoria dels “indignats” no són violents, però d'alguna manera els va posar en el sac dels col·lectius conflictius perquè, va indicar, “els radicals s'emparen moltes vegades en la multitud”. I no només això: “N'hi ha que tiren la pedra i aixequen les mans”.

Quatre hores després, la comissió de comunicació de l'acampada de la plaça de Catalunya reconeixia que “la gravetat” de les acusacions requeria una resposta rigorosa que no havien tingut temps de treballar. La gran majoria dels “indignats” són plenament conscients que a hores d'ara qualsevol pas en fals pot ser mortal. Si l'operació policial de “neteja” del 27 de maig a la plaça Catalunya, que va acabar amb 121 ferits, els va reforçar, ara el clatell de Joan Boada (ICV) i la gavardina de Montserrat Tura (PSC) pintats amb esprai posen en perill la credibilitat del moviment. “Aquests fets violents ens fan mal, tot i que són problemes de coordinació normals quan en una mobilització no hi ha líders”, considera l'Oriol, de comunicació.

“El conseller d'Interior sobredimensiona uns incidents aïllats protagonitzats per una vintena de persones en un lloc on n'hi havia més de 3.000. Les declaracions d'avui [ahir] són només per fer por i desmobilitzar la gent”, deia ahir a títol personal un dels “indignats”. “Donar la sensació que som conflictius és posar una pantalla perquè no se'ns senti. Als polítics els interessa fer els aldarulls més grans del que van ser perquè la realitat encaixi en la seva visió”, hi afegia un altre. En definitiva, hi ha preocupació pel que consideren una campanya de criminalització del moviment i de tot el que s'hi vincula, com és el cas de l'economista Arcadi Oliveres, un dels intel·lectuals que sempre ha estat al costat de l'acampada i que des del primer moment es va desvincular de qualsevol acció violenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

Junts vol fer auditories comarcals de l’habitatge

PUIGCERDÀ
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten el seu govern a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona