Puigcercós planteja demanar directament el concert si a l'agost no s'ha tancat el finançament

Optar directament pel concert econòmic. És el que va plantejar ahir el president d'ERC, Joan Puigcercós, en cas que a l'estiu no s'hagi tancat l'acord de finançament. Puigcercós considera que la reforma del model «no és cosa per fer conya», en referència a la broma que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero va fer al president de la Generalitat, José Montilla, dimecres, quan va dir que el fet que el Barça guanyés la Champions eren més que 100 milions del finançament. «S'ha de tenir poca vergonya», va considerar recordant que el govern de la Generalitat està «en asfíxia absoluta». El líder dels republicans va advocar per «tancar la carpeta» en cas que a l'agost no hi hagi finançament i pensar en una estratègia. «El nostre país és suficientment madur per pensar en el concert.» Durant un míting a Tarragona, Puigcercós i el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, van fer costat al candidat d'ERC, Oriol Junqueras, que va apostar per «una república catalana independent en el conjunt de la UE».

Kosova i Montenegro

A la independència s'hi arriba, segons Junqueras, per molts camins però un d'ells és la «internacionalització del conflicte» i «buscar solidaritats a Europa». I, si a més de solidaritat, existeix un «protocol» per l'autodeterminació, per Esquerra, millor. El cap de llista dels republicans va proposar ahir que el Parlament Europeu redacti unes «regles del joc» que recullin les experiències independentistes tutelades per la UE en els últims anys –Kosova, Montenegro– i «fixi de manera explícita» la forma de dur a terme el dret a decidir de les nacions sense estat. En els dos casos balcànics, la UE va establir unes condicions mínimes per reconèixer la independència, com per exemple un referèndum amb un 51% de vots favorables i un 60% de participació.

En un acte al Fossar de les Moreres i acompanyat per regidors de la plataforma Decidim.cat, Junqueras va assegurar que és capaç de tirar endavant aquest projecte tal com va fer durant la passada legislatura «un sol diputat del Scottish National Party» en defensa del dret d'ampliació interna de la UE. La proposició, en cas d'arribar a votar-se, posaria a prova l'actitud dels socialistes catalans i de CiU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.