Política

Sense espines

El govern trosseja en tres projectes l'antiga llei òmnibus i n'elimina els aspectes polèmics per facilitar l'entesa amb l'oposició

La CCMA, el CAC i l'urbanisme aniran en dues lleis més

El govern va servir ahir l'antiga llei òmnibus a l'oposició trossejada i sense espines per prevenir una indigestió parlamentària. L'executiu no només l'ha dividida en tres projectes de llei, com reclamaven el PSC, el PP i ERC, sinó que n'ha llimat tots els preceptes polèmics amb què els partits havien argumentat el seu rebuig a una macronorma heterogènia que desmuntava, deien, bona part de l'obra tripartida. Es tracta d'aspectes sensibles relacionats amb la salut, els horaris comercials o la cultura.

Aquest és el resultat de la tanda de contactes amb els tres principals partits de l'oposició amb què el gabinet d'Artur Mas ha volgut encarrilar l'aprovació d'un gran paquet de reformes legislatives. També és fruit de l'avaluació de les més de 3.000 al·legacions que els sectors afectats havien presentat com a colofó del procés d'exposició pública del faraònic avantprojecte inicial. En total, els tres projectes que el govern va aprovar ahir modifiquen un total de 74 lleis vigents. Els ha rebatejat amb els títols de simplificació i millora de regulació; d'agilitat i reestructuració administrativa, i de promoció de l'activitat econòmica.

La Generalitat espera que el cuinat formal i de contingut de la vella òmnibus faciliti a partir d'ara el debat parlamentari. A canvi, confia que les tres normes s'aprovin a finals d'any perquè els partits no n'obstaculitzaran la tramitació. L'executiu reclama una tramitació àgil amb l'argument que es tracta de reformes necessàries en aquest temps de crisi. En el ple del dia 20 es farà el debat inicial dels tres projectes de llei. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha convocat avui la mesa i la junta de portaveus de manera extraordinària per posar fil a l'agulla.

S'han quedat fora dels tres trossos de l'òmnibus, a petició de l'oposició, les reestructuracions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, a banda del paquet de reformes urbanístiques, que reivindicaven principalment els socialistes. Aquestes qüestions es regularan en dos futurs projectes de llei, segons va garantir el portaveu del govern, que s'aprovaran també aquest juliol. El d'urbanisme s'enllestirà amb celeritat, va assegurar Homs, mentre que la reforma de la Corporació i el CAC s'adaptarà al tempo que requereixin les negociacions per arribar a acords i es podrien regular, amb tota probabilitat, en un únic projecte. L'executiu prioritzarà, aquí, un acord amb el PSC. Aquest era un compromís, de fet, que CiU ja va assumir en el pacte amb els socialistes per a la investidura d'Artur Mas.

Continguts canviats

L'executiu ha reescrit parts substancials de l'avantprojecte que havien provocat crítiques tant de l'oposició com dels sectors afectats. Ha afinat l'articulat de les modificacions legislatives en l'àmbit de la salut, que obrien la porta a l'exercici de l'activitat privada als hospitals públics i garanteix l'accés dels immigrats als serveis sanitaris, tot i que manté el requisit d'un empadronament mínim de sis mesos per als anomenats turistes sanitaris.

També ha introduït canvis per mantenir la personalitat jurídica del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i l'Institut de les Lletres Catalanes. No obstant això, ha mantingut la modificació prevista de la protecció del cap de Creus i l'eliminació del lloguer forçós.

31.12.11
El govern pretén que les tres lleis
s'aprovin al Parlament abans de final d'any.
20.07.11
En l'últim ple del Parlament
abans de les vacances d'agost es farà el debat de la totalitat de les tres lleis.
20.06.11
El govern va tancar
el termini de presentació d'al·legacions a l'avantprojecte de la llei òmnibus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona
ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona
Estats Units

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañon
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra