CiU es llança a combatre l'abstenció del seu electorat apel·lant al vot de «país»

Artur Mas crida a la «dignitat» i la «catalanitat» per «parar els peus» al PSOE i el PP, en l'acte central de campanya

Per evitar que els seus potencials votants optin per anar a la platja o per quedar-se a casa diumenge vinent, Mas i Duran es van conjurar per emfasitzar l'argumentari nacional en l'acte central de campanya de CiU a Sant Cugat del Vallès. Sota un sol de justícia i davant d'unes 600 persones, el líder de la federació va situar CiU com l'única formació que pot fer que Catalunya «existeixi» a Europa. Això, en contraposició amb un PSOE i un PP que comparteixen model d'estat i que pacten, sense anar gaire més lluny, al País Basc, segons va recordar. Aprofitant la presència del portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, Mas va tornar a agitar l'espantall d'un possible pacte entre el PSC i el PP a Catalunya i va instar «tota la gent de CiU» a abocar-se a les urnes el 7-G, perquè del resultat obtingut també en dependrà «l'inici del canvi» al país. «Anem-nos mentalitzant que la feina d'aixecar Catalunya ens correspon absolutament a totes i a tots», va avisar Mas.

Duran també va llegir les eleccions europees en clau catalana, tot i que va rebutjar que la federació afronti aquests comicis com unes primàries amb vista al 2010. «Qui es quedi a casa, que sigui conscient que votaran per ell els qui no defensaran els interessos de Catalunya», va reblar Duran en un nou intent de trencar la polarització de la campanya. El secretari general de CiU va carregar contra els que «menyspreen» el país i volen diluir-lo dins l'Estat per defensar la tesi que «si Catalunya no surt a votar és perquè Espanya ens haurà transformat en una província espanyola». I «Catalunya no pot renunciar a la seva condició de poble», va proclamar. Com Mas, Duran va situar en l'altre extrem de l'eix nacional, d'una banda, un PSOE que ha «utilitzat» i «enganyat el país» amb José Luis Rodríguez Zapatero al capdavant, a qui Mas va titllar de «Pinotxo», per mentider; i de l'altra, un PP que ha instrumentalitzat el país per treure'n rèdit electoral a la resta de l'Estat. «Si fos per Rajoy, no tindríem Estatut ni nou finançament per reclamar», va sentenciar Duran.

Menys èpic i més programàtic va ser el candidat de CiU a les europees, Ramon Tremosa. Seguint la tònica de la campanya, l'economista va tornar a posar sobre la taula la necessitat de traçar des d'Europa el corredor ferroviari mediterrani, i va donar la «benvinguda al club» a socialistes i populars, a qui va restar credibilitat en la defensa del tren de mercaderies. Per l'alta abstenció que es preveu, Tremosa va negar que Europa sigui «llunyana, freda i distant», i ho va exemplificar subratllant que és gràcies a l'espai europeu que els catalans poden volar a baix cost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.