Política

L'oposició, decebuda, exigeix un trencament radical amb l'expresident

L'esquerra insta Fabra a reconèixer l'“excepcionalitat” del moment

 Compromís demana llevar els privilegis a l'expresident si és condemnat

Les apel·lacions al diàleg del ja president electe de la Generalitat, Alberto Fabra, no van entendrir l'oposició a les Corts Valencianes, impassible en la seua negativa a girar full de colp i volta després d'una etapa –la que del govern de Francisco Camps– en què el bloqueig a la seua l'activitat fiscalitzadora es va fer insostenible. Els tres grups en bloc, PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida, van coincidir que la proposta de govern de l'encara alcalde de Castelló va ser “decebedora”.

L'oposició va retraure a Fabra especialment el to i els oblits del seu discurs, una bucòlica exposició que ensopegava amb la dramàtica circumstància que ahir els va congregar a tots: la substitució d'un president de la Generalitat dimissionari que s'asseurà a la banqueta dels acusats per presumpta corrupció.

En els corredors de l'hemicicle, el vicesecretari de comunicació del PP estatal, Esteban González Pons, adobava aquesta amnèsia i destacava la “naturalitat del canvi” que, al seu parer, es produïa “sense cap trencament, com una transició”.

L'oposició va preguntar pels contractes de la trama Gürtel, el futur de les línies en valencià, la manipulació de Canal 9 o la intervenció de la CAM, però Fabra només va aportar vaguetats com a resposta, quan no una desqualificació als seus interlocutors.

Des de la primera fins a l'última rèplica, l'esquerra tornava una vegada i una altra a Camps –present en la sessió només quan Fabra va pronunciar el discurs inicial i en el moment de la votació– i la seua herència.

El socialista Jorge Alarte va estar contundent: “Senyor Fabra, allibere's de la tutoria de Camps”, va recomanar al nou president el síndic del PSPV-PSOE, que va instar-lo alhora a iniciar “un canvi de rumb valent”. “Reconega l'excepcionalitat democràtica que vivim, perquè estem davant un govern desgastat i apagat”, va afirmar Alarte.

El socialista va lamentar que el debat d'ahir no s'haguera produït dos anys i mig abans, tot just quan va transcendir la implicació de Camps en el cas Gürtel. “Els fets i l'acció de la justícia han confirmat el que denunciàvem”, va remarcar.

Alarte va demanar a Fabra igualment que retire de la cambra els diputats del PP que estan imputats en investigacions judicials per corrupció, com ara l'alcaldessa d'Alacant, Sonia Castedo, implicada en el cas Brugal.

Per la seua banda, el síndic de Compromís, Enric Morera, va animar Fabra a recolzar una proposta de modificació de la llei de l'estatut d'expresidents de la Generalitat Valenciana per evitar que Camps, en cas de ser condemnat, puga gaudir dels privilegis que atorga aquesta norma, com ara la incorporació automàtica com a membre del Consell Jurídic Valencià.

El nacionalista, que va blasmar al nou president el seu limitat ús del català en el debat, va referir-se a l'actual situació de la Generalitat com a “excepcional”. “La ferida és molt forta i amb una tireta no es curarà”, va dir.

Marga Sanz, la portaveu d'Esquerra Unida, va tancar el torn d'intervencions amb la reclamació a Fabra d'“un profund gir ètic i social” i la fi de la “permissivitat amb la corrupció”.

La ferida és molt forta i amb una tireta no es curarà. Caldrà saber què ha passat i netejar-la bé
Enric Morera
síndic de compromís
Senyor Fabra, allibere's de la tutoria de Camps i reconega l'excepcionalitat que vivim
Jorge Alarte
síndic del PSPV-PSOE
Jo destacaria la naturalitat del canvi, que s'ha produït com una transició, sense cap trencament
Esteban González Pons
Vicesecretari del PP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona