Política

La indignació continua amb acampades i ocupacions

El moviment 15-M obre una nova fase, impulsada per l'èxit de les marxes que es van celebrar dissabte

A Madrid ocupen un hotel buit

La marxa de Nova York acaba amb 74 detencions

La indignació continua. L'endemà que desenes de milers de persones dels cinc continents s'haguessin manifestat en ciutats de més de vuitanta països en favor d'un “canvi global” i d'una “autèntica democràcia”, el moviment va passar a l'acció amb acampades, ocupacions i assemblees. I és que també és hora de fer balanç pel moviment 15-M, nascut fa cinc mesos a la Puerta del Sol de Madrid, que després de la reeixida jornada de dissabte obre una nova fase, els primers passos de la qual s'estaven debatent en assemblea en el moment de tancar aquesta edició.

Madrid

Al final de la multitudinària manifestació, en les assemblees que es van celebrar a la Puerta del Sol, un grup d'“indignats” va decidir ocupar un espai. Tot i que la idea ja havia sortit en diversos moments de les assemblees, la notícia que a Barcelona s'havien ocupat diversos hospitals va fer que un grup es decidís a ocupar l'hotel Madrid del carrer de les Carretas, situat molt a prop de la Puerta del Sol. La idea que pren més força és oferir l'edifici, que estava buit, a famílies desnonades per l'impagament d'hipoteques.

Roma

La capital italiana, l'única ciutat on es van registrar incidents, feia balanç dels danys i dels ferits, i també sorgien diversos interrogants sobre l'eficàcia del dispositiu policial, després de les més de quatre hores de batalla campal. Els mitjans de comunicació italians expressaven ahir els seus dubtes sobre com va funcionar el dispositiu policial, ja que consideren que es va centrar massa a protegir les seus institucionals de possibles atacs, però no es va controlar la manifestació, en la qual es van infiltrar els violents. També es criticava l'ús de tanquetes que van llançar aigua a pressió, ja que no es va distingir entre violents i la resta de manifestants que marxaven pacíficament.

Berlín

La policia alemanya va desallotjar els 200 manifestants, concentrats davant l'edifici del Bundestag a Berlín amb la intenció de romandre acampats a la zona després de la manifestació.

Londres

Una cinquantena d'“indignats” continuaven ahir acampats a la porta de la catedral de Sant Pau de Londres, a pocs metres de la Borsa de valors, a la qual no van poder accedir dissabte a causa d'un fort dispositiu policial. Després de la marxa de dissabte, alguns “indignats”, entre els quals membres del moviment 15-M de Madrid van passar la nit en tendes de campanya en el districte financer de l'est de la ciutat.

Nova York

Els “indignats” del moviment Ocupa Wall Street volien ocupar la plaça, però van ser desallotjats i es van detenir 74 persones.

Chicago

Van ser arrestades 175 persones. Durant la marxa els manifestants van corejar “El món sencer ens mira”, fent ressò de les famoses concentracions contra la guerra del Vietnam que van tenir lloc en aquesta ciutat durant la Convenció Demòcrata del 1968.

Més informació a

SOCIETAT

Trichet, el “defensor”

El president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, es va comprometre ahir a “defensar” les peticions dels “indignats” que, segons ell, advoquen pel reforçament de les normes de regulació del sistema financer. “La nostra feina és aconseguir que el sistema financer sigui més sòlid. Així és com interpreto part del missatge d'aquest moviment”, va dir Trichet en un comentari a l'emissora Radio 1. El president del BCE va fer aquestes declaracions l'endemà de les massives protestes celebrades als cinc continents contra els abusos del sector de les finances i la corrupció política. “Per això, s'ha dit des del principi que cal reforçar les regulacions del sector financer”, va afegir Trichet, tot i que va considerar que, personalment, no demanarà la “demolició” dels bancs, ja que financen tres quartes parts de l'economia mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.