Una identitat ètnica amenaçada

La regió autònoma xinesa de Xinjiang és des de fa dècades una zona de tensió ètnica entre la població musulmana autòctona, principalment uigur, i la xinesa Han, que domina el govern regional i que porta a terme una política de colonització.

Segons Amnistia Internacional, la identitat ètnica del poble uigur de la Xina és sistemàticament menystinguda. Les polítiques governamentals, incloses les que limiten l'ús de la llengua uigur, les fortes restriccions sobre la llibertat religiosa i el flux constant d'emigrants xinesos d'ètnia Han cap a aquest territori estan destruint els seus costums i, juntament amb la discriminació laboral, estan incrementant el descontentament i les tensions ètniques.

El govern ha orquestrat una campanya agressiva, que ha desencadenat l'arrest i la detenció arbitrària de milers de uigurs acusats de terrorisme, separatisme i extremisme religiós, pel simple fet d'exercir pacíficament els seus drets humans. Els uigurs són un grup ètnic de parla turca, principalment islàmics sunnites, amb una llarga presència al cor de l'Àsia Central. El conflicte, que ha viscut ara un dels seus episodis més tràgics, és similar al que hi ha al veí Tibet, al sud de Xinjiang, entre la comunitat xinesa i la tibetana. De tota manera, l'absència d'una figura de renom tan internacional com el dalai lama, entre altres factors, ha donat als independentistes uigurs, exiliats en països com Turquia, els Estats Units o Alemanya, un reconeixement internacional menor.

Xinjiang, territori que els independentistes anomenen Turquestan Oriental o Uiguristan, és la més gran de las subdivisions administratives xineses, amb 1,6 milions de quilòmetres quadrats.

Té 19 milions d'habitants, dels quals aproximadament un 47 per cent són uigurs, un 40 per cent són xinesos Han i la resta són d'altres ètnies, predominantment musulmans, com els kazakhs, els kirguisos o els hui.

La població xinesa ha augmentat considerablement gràcies a les polítiques del règim xinès, entre les quals hi ha la de concedir incentius econòmics a membres d'altres ètnies perquè es traslladin a la regió. Una política aplicada en altres indrets com al Tibet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.