el contrapunt

Por de la pregunta i de la resposta

El setembre del 2006, ara fa exactament tres anys, l'Ajuntament d'Arenys de Munt va celebrar una consulta popular per saber si els ciutadans estaven a favor o en contra de la urbanització de la Riera, carrer vertebral del poble. En aquell moment ni l'Estat ni ningú va pensar a impugnar la consulta o invalidar els resultats, que eren vinculants: si els veïns volien la riera coberta, com era el desig de l'Ajuntament, la riera es cobria, i si no, com volien algunes forces progressistes i malgrat tot conservacionistes, es deixaria de sorra, com estava.

Ara el govern espanyol recorre contra la consulta que el mateix Ajuntament, a iniciativa d'algunes entitats cíviques, vol fer el dia 13, dos dies després de la Diada, sobre si els vilatans estan a favor o en contra de la independència de Catalunya. El govern espanyol es basa en la llei de règim local, que impedeix aquestes consultes però, com que va deixar passar la primera, vol dir que allò que a l'Estat realment li cou és la pregunta i la resposta que la d'ara pugui obtenir, sobretot tenint en compte que els referèndums es fan per guanyar-los i que a Arenys de Munt els que l'organitzen volen que la resposta sigui favorable a la independència. I això que aquest cop el resultat no seria, evidentment, vinculant. També té por el govern espanyol –i la seva delegació a Catalunya– que l'exemple s'estengui i més pobles organitzin consultes semblants. El recurs governamental és un greuge a la llibertat d'expressió i a la independència dels ajuntaments, amb la connivència de Falange Española, que havia amenaçat de fer soroll el dia de la consulta, i de Ciutadans/Ciudadanos, que havien presentat denúncia. Dues forces que, tot i no tenir representació a l'Ajuntament d'Arenys de Munt, es veu que gaudeixen de més autoritat que els partits municipals que van votar a favor de la consulta. És també una desautorització al govern de la Generalitat, que fins ahir no va fer públic que posava condicions a la manifestació de Falange. Per tant, en nom de la llibertat d'expressió i de l'autonomia nacional i municipal, la consulta s'ha de fer, de la mateixa manera que Falange s'ha de poder manifestar, d'acord amb el permís d' Interior.

Tot s'ha de dir. En el referèndum del 2006 sobre la urbanització de la riera va sortir derrotada la tesi dels progressistes-conservacionistes, molts dels quals són els inspiradors de la consulta d'ara. Van quedar tan desconcertats que van intentar impugnar-ne el resultat basant-se en les mateixes lleis que esgrimeix l'Estat per impedir la consulta del dia 13.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries