la crònica

Amb l'estelada i la samarreta a punt

Fa uns dies que dinant amb la família a Arenys de Munt una amiga que es va afegir a taula advertia que, amb el rebombori que havia aixecat el referèndum independentista, la cosa s'aguantava per un fil. «Això acabarà que un jutge dirà que no es fa i ja està.» No anava gaire desencaminada, la dona, si tenim en compte la decisió dels advocats de l'Estat, que ahir ja van fer el primer pas perquè un jutge hi digui la seva. Els dubtes per saber si es podrà anar a votar o no hi són més que mai i ahir era motiu de tertúlia a primera hora de la tarda a la plaça. «Jo ja tinc la samarreta de les seleccions catalanes a punt per anar a votar, però em falta una estelada. On en puc trobar una?». Aviat el pare de família va obtenir la resposta i va anar fins a una botiga de la riera. Però també li van suggerir fent broma que anés al bar de la plaça, on a dins en tenen una de gegant penjada que potser no podria lluir el dia de la consulta, ja que davant mateix s'hi han de congregar els manifestants falangistes. Per molts veïns, aquesta manifestació contrària al referèndum farà que la gent es quedi a casa i deixi d'anar a votar per no buscar-se problemes. «Si hi ha batusses, això hi anirà en contra. Perquè tothom estarà pendent del que passa aquí», lamentava un dels pares decidits a anar a votar. El fet que les dues convocatòries, la independentista i la de la ultradreta coincideixin, ha encès els ànims. «Vols dir que n'hi haurà gaires que vindran?». Les preguntes se succeeixen en espera de com pot ser la jornada entre els dos bàndols, que el mateix alcalde, Carles Mora, ja ha advertit a Interior que pot convertir-se en un camp de batalla.

Arenys de Munt s'ha convertit aquest agost en font de notícia gairebé sense buscar-ho. Volien fer una consulta d'àmbit local que ha sortit de mare. I amb tot els mateixos veïns es pregunten si seran gaires els que es mouran de casa per anar a votar. «Sortiran els que diuen que sí i aquestes ja sabem al poble quins són. La veritat és que casa per casa podem dir què vota cadascú», diu un dels veïns. Ahir, mentre uns ja ho donaven per perdut i altres feien els preparatius, va aparèixer per la plaça l'artífex de tot plegat, el regidor de la CUP, Josep Manel Jiménez, que tothom anomena Ximenis. Per als més incrèduls els va voler esvair els dubtes i va assegurar que la convocatòria s'acabaria fent. És una entitat la que ho demana i no l'Ajuntament, que només cedeix el local, explicava. Tot i l'espera del que pugui decidir el jutge, els organitzadors mantenen el seu programa i ja tenen el protocol establert per tancar meses i fer el recompte dels vots, fins i tot els que s'emetin per correu. Només podran votar els veïns d'Arenys d Munt que s'acreditin, les dades dels quals s'introduiran en un programa informàtic perquè només puguin emetre un únic vot. Totes les garanties per a una jornada electoral que encara està en l'aire, però que els mateixos organitzadors asseguren que tirarà endavant peti qui peti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona