L'alcalde d'Arenys de Munt lamenta que «no es deixi parlar el poble»

Els organitzadors de la consulta defensen que no es pot «il·legalitzar» el referèndum

El president del Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (Mapa) i regidor de la CUP, Josep Manel Jiménez, assegura que es tracta d'una consulta en l'àmbit privat en la qual no intervé l'Ajuntament. En aquest sentit, Jiménez manifesta que des de l'entitat continuaran amb els preparatius perquè el referèndum es pugui portar a terme el pròxim 13 de setembre. Tots els grups amb representació municipal van lamentar la decisió de l'advocacia de l'Estat, excepte el PSC, que a través d'un comunicat va manifestar la seva oposició a la consulta perquè no «resol cap dels problemes dels arenyencs» i hi va afegir que actes com aquest només haurien de servir per prendre decisions que fossin competència de l'Ajuntament. Si bé a escala nacional la intervenció de l'advocacia va indignar CiU, ERC i ICV, a l'altra banda s'hi van situar el PP i Ciutadans, que van felicitar l'Estat per haver presentat un recurs que, segons ells, els dóna la raó.

A escala local, l'alcalde, Carles Mora (AM2000), va aprofitar ahir per criticar durament l'actitud de l'Estat i comentar que no li mereix «cap tipus d'estima». Mora va insistir a dir que, com a institució, l'Ajuntament l'únic que fa és cedir un local, com es fa en altres ocasions, per realitzar un acte. «No entenem com una consulta sense caràcter vinculant en un poblet ha posat tan nerviosa determinada gent», va afegir-hi. Tot i que no sap si finalment es podrà fer el referèndum, confia que finalment sí que es realitzarà com estava previst. Des de CiU, el regidor Alfons Molons recorda que «preguntar no fa mal a ningú» i lamenta que l'Estat no ho vulgui entendre així. De la mateixa manera, el portaveu d'ERC, Joan Rabasseda, considera que consultes com aquesta «només fan que millorar la qualitat democràtica del país». A l'hora de tancar aquesta edició, la comissió que organitza el referèndum continuava reunida per decidir els passos a seguir.

CARLES MORA
alcalde (am2000)
«Un estat que es llança contra una associació perquè no faci la consulta popular no em mereix cap estima i demostra una actitud reprovable»
ALFONS MOLONS
ciu
«No té sentit que l'advocacia presenti un recurs contenciós administratiu al jutjat contra una iniciativa privada d'una entitat del municipi»
JOAN RABASSEDA
erc
«El recurs demostra la necessitat de tirar endavant la llei de consultes populars al Parlament per tal de donar base legal a la celebració de referèndums»
ROSA ALBIOL
psc
«Les consultes populars s'han d'utilitzar per prendre decisions que competeixin als mateixos ajuntaments i que, per tant, es puguin aplicar després»
JOSEP MANEL JIMÉNEZ
cup i mapa
«La consulta és legal, i és trist que l'Estat, amb la crisi que hi ha ara, es dediqui a malgastar recursos en una iniciativa d'un poble petit»

La Falange, el dia 20

e.f

La direcció general de la policia de la Generalitat va decidir ahir endarrerir al dia 20 la data de la manifestació que la Falange havia convocat pel diumenge dia 13 coincidint amb el referèndum sobre la independència de Catalunya i que Interior havia autoritzat. Segons va explicar a El Punt un alt responsable d'Interior, la direcció general ha pres en consideració l'informe que li ha fet arribar l'Ajuntament d'Arenys de Munt en què s'advertia de la possibilitat d'enfrontaments entre defensors i detractors de la consulta. Tot i això, fonts jurídiques consultades per aquest diari han explicat que un recurs dels falangistes contra la decisió, que els obliga a manifestar-se el dia 20 a la mateixa hora i al mateix lloc, podria prosperar. La Falange va desembarcar al municipi pocs dies després d'anunciar-se el referèndum repartint pamflets i fent pintades en contra de la consulta popular, i tot seguit va sol·licitar manifestar-se el mateix dia, fet que va autoritzar el Departament d'Interior. Per evitar conflictes entre els dos moviments ideològics, des de l'Ajuntament es va demanar que es prorrogués la data de manifestació dels falangistes, que en els darrers dies també han rebut el suport de Ciutadans, que també considera fora de la llei el referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries