Política

Maria Muñoz i Lluesa és una jove amb coratge

DES DE LA BALCONADA DE LA PLAÇA

Maria Muñoz Lluesa, número 3 de la llista de Compromís, és una jove mestra d'Educació Primària, que treballa organitzant activitats extraescolars, amb un èxit contrastat, ja que feina no li'n falta. És una apassionada de moltes coses (política, esport, viatjar, llegir i fer teatre), encara que la que més temps li ocupa és la política, cosa que li ve de família, tant dels pares nacionalistes d'esquerres, com del seu iaio, Vicent Lluesa, que fou alcalde abans de la democràcia, i a qui es recorda com un polític honrat, cosa a destacar en aquest poble i en aquella època.

Parlant amb Maria és fàcil contagiar-se del seu entusiasme, que també li ve de lluny, perquè tothom, al col·lectiu del Bloc de Silla, la recorda de ben menudeta col·laborant en les penjades de cartells i assistint a les gravacions dels vídeos electorals, a tots els actes, mítings, etc. Només tingué l'ocasió, encara adolescent, s'afilià al Bloc i actualment és la presidenta de la Mesa de les Assemblees de Joves del País Valencià-Compromís (abans, Bloc Jove).

Ella té assumit que la seua estima pel País Valencià, per la llengua i per la justícia social s'han anat formant de la mateixa manera que la indignació que sent pels enganys i les desgràcies a què ens han portat els polítics que ens governen. Amb aquells fonaments i amb aquestes idees és evident que Maria es pot definir com una dona valenta, d'idees clares i decidida. La seua idea de com ha de ser un polític la retrata: ‘‘Un bon polític ha de tindre la voluntat de treballar per al poble, i no per a si mateix'' ens diu Maria contínuament.

Com és jove i treballa amb xiquets, està convençuda que els ajuntaments necessiten regidors i regidores joves que treballen per als més menuts i per a la joventut, dels quals tantes vegades se n'obliden els governants. I com és una dona moderna i desimbolta reclama polítiques transgressores i innovadores. També està convençuda que ha d'augmentar la participació dels col·lectius de dones al poble; ella en forma part.

Com a mestra està compromesa a optimitzar els recursos d'educació, perquè hi troba moltes mancances a Silla. Això mateix és el que pensa respecte de la conservació i l'optimització dels espais naturals, i en especial de l'Albufera, que ha de millorar mitjançant l'educació mediambiental i la dotació de recursos.

Afirma que “els joves hem callat per damunt de les nostres possibilitats, mentre els nostres governants ens retallaven en sanitat, educació, cultura i benestar”. I és per això que està decidida a dur endavant una lluita constant, amb la finalitat d'acabar amb totes les injustícies socials a les quals ens sotmeten cada dia.

Sobre l'atur explica que ha pogut disminuir, però que això no obstant, la taxa de treball de qualitat ha baixat sense fre des del començament de la crisi, i molt més ràpidament des de l'arribada al govern del Partit Popular, degut a la reforma laboral que han imposat i que perjudica greument els treballadors: treballs temporals; fàcil acomiadament; contractes de menys de 20 hores; seguretat nul·la; l'inadmissible tractament de les baixes per malaltia, si no s'ha cotitzat 180 dies.

Diu que la manca de qualitat del treball té conseqüències directes en la joventut i en general en totes les persones, perquè la taxa de natalitat baixa paral·lelament a la del treball, degut a la impossibilitat dels joves d'independitzar-se, viure amb les comoditats bàsiques necessàries i comptar amb una estabilitat econòmica que els permeta formar una família i està convençuda que el govern no té ni idea del problema que ha creat, que és d'enormes dimensions a causa de l'imminent envelliment de la població.

Maria afirma que un contracte no és una feina si no cobreix un mínim d'hores setmanals. La meta a aconseguir no consisteix només en baixar la taxa d'atur per tal que els polítics governants es vanaglorien del seu triomf, sinó en augmentar també la qualitat de les ocupacions, perquè s'aporten salaris dignes i un futur ple d'oportunitats i de millores.

Respecte del poble que vol, comença per demanar que els polítics s'han d'encarregar d'ajudar els veïns a fer front a la crisi i que, en cas que siga necessari augmentar els impostos als més afavorits, fent-ho de manera equitativa, mirant sempre pels treballadors i per la gent que més suport econòmic necessita.

Dona de cultura, vol un poble amb activitats culturals variades i per a totes les edats, un poble en què les entitats culturals i les escoles no tinguen por que els tanquen les portes per falta de suport i de finançament. I amb la seua sensibilitat social, vol un poble en el qual tots i totes tinguen cobertes les necessitats alimentàries, sanitàries i educatives i en el qual els desnonaments no tinguen cabuda.

Finalment Maria confia moltíssim que el veïnat sabrà votar amb sentit comú i que ho farà per Compromís. Invoca el treball fet al llarg d'aquests darrers quatre anys. El vot útil és Compromís, diu, satisfeta de la llista que encapçala Raquel Sànchez i de la qual ella n'és la tercera candidata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia