Política

Raquel Sánchez Grande

Candidata de Compromís

“Reconstruirem Silla a través de la participació ciutadana”

La jove candidata es recolza amb un programa electoral que coneix la realitat del poble

Raquel Sánchez representa l'accés de la dona a la primera línia política. La candidata per Compromís proposa una manera horitzontal de fer política, on les institucions estiguen obertes a les persones i les decisions les prenga la ciutadania.

Per què es presenta a les eleccions municipals?
Perquè considere que tots estimem Silla, però hi ha coses que no ens agraden. Hi ha que implicar-se i assumir responsabilitats per tractar de revertir eixa decepció o insatisfacció col·lectiva que note entre molta gent. Em presente per començar a transformar Silla amb la participació de les persones i la seua implicació. Em presente per treballar ara com si la collita la replegarem demà, tot i sabent que tardarem temps en tindre Silla en condicions.
Quins són els vostres pilars fonamentals?
La base de Compromís és l'esquerra moderna, el nacionalisme i l'ecologisme, és a la vegada el conjunt de Bloc, Iniciativa i Verds. Estos són els valors fonamentals amb els quals s'encararia la gestió política des de Compromís. També hem de destacar que Compromís treballa a través de la Democràcia Participativa, eixa és la nostra eina, la manera de reconstruir este país i este poble.
Què pot aportar el seu grup que no haja fet els que hi ha i han hagut fins ara?
Jo crec que fins ara no hem tingut l'oportunitat de governar el nostre país ni el nostre poble des d'estos tres valors. Doncs el que aportem és una altra manera de governar, on estiguen pressents les necessitats i les preocupacions de les persones i on realment la transparència i la proximitat siguen uns valors bàsics en el funcionament d'un ajuntament. Aportem persones implicades en els diferents àmbits del poble, en l'educació, la cultura, el benestar de les persones, la salut, la joventut i el medi ambient. Aportem també la democràcia participativa, perquè no volem que les persones sols tinguen l'oportunitat de decidir cada quatre anys, sinó sempre que ho vullguen fer. Un alcalde o una alcaldessa és un coordinador de les decisions, no és l'amo. L'amo es la ciutadania i eixa és l'altra manera de fer política. Una manera de fer política de forma horitzontal i no vertical que és el que s'està fent fins a este moment.
La nova política és basa en la participació?
Clar. Nosaltres, precisament, no només les emprem per donar informació de la nostra forma de veure les coses, sinó que ja hem utilitzat les eines de la comunicació per a triar tota la llista de candidats i candidates en unes eleccions primàries que són úniques a Europa. Nosaltres ja ho estem fent possible. En la participació a través de les xarxes i Internet som capdavanters, no només a nivell de País Valencià, sinó també capdavanters a nivell de tot l'Estat. I per suposat que no s'entén ja un govern sense eixe feedback amb la ciutadania.
En cas d'arribar al govern, què fareu per fomentar la igualtat?
Nosaltres ja hem començat a fomentar la igualtat, no és necessari arribar al govern per promoure la igualtat. Tenim el grup “Dones per Compromís” des d'on portem realitzades moltíssimes activitats amb la Casa de la Dona, coordinades també amb els altres col·lectius de dones de la localitat. També hem realitzat un projecte de co-educació per a les escoles i instituts, un projecte d'igualtat, perquè pensem que la igualtat parteix de l'educació de les persones. Doncs, com a persones implicades en col·lectius cívics i polítics ja ho estem fent possible. És un tema que m'agrada especialment de Compromís, el compromís per la igualtat, pel feminisme, la paritat real. La nostra llista és alterna, allò que anomenem “llista cremallera” i això possibilita l'accés de la dona.
La transparència també és molt important dins de les vostres files?
Si, perquè després de tot el que ha passat només podem demanar transparència a tots els nivells perquè la gent torne a confiar en les institucions, que han de ser clares i transparents, així com accessibles al veïnat. La gent ha de tindre informació per saber com es gestionen els recursos de tots. I si les coses s'hagueren fet bé, no tindríem que demanar transparència. Així evitarem que novament la corrupció torne a aparèixer.
Quines són les idees econòmiques més importants que portarà Compromís al seu programa electoral?
Ara per ara tenim una situació econòmica molt complicada però hem de revertir-la a través de les actuacions exitoses que s'han fet, com el carrer València com a zona comercial. Hi ha que recuperar l'estudi tècnic sobre els nuclis comercials de Silla que hi ha oblida't en un caixó a l'Ajuntament i reprendre, tant prompte com es puga, les indicacions que ens feren els experts i tots els agents socials que hi van participar. Si posem Silla bonica, de segur que revertirà en el comerç local i en totes les persones. Ens preocupa també el Mercat Municipal, per al que cal un nou impuls així com l'estat lamentable dels polígons. Si governem ens agradaria crear i constituir el Consell Econòmic des d'on poder proposar, estudiar i elevar al Ple propostes de millora de l'economia local, des del punt de vista de cada sector implicat en el mateix.
Què farà Compromís per crear treball?
Tots sabem que crear treball no és senzill i que depèn de les polítiques econòmiques de l'Estat. Intentarem crear ocupació tractant de millorar els accessos, els polígons industrials... i, a més, hem de tornar a ser un poble que mire cap a l'Albufera. No només pel valor mediambiental que té, sinó també perquè es pot generar una zona del sector serveis en torn a l'Albufera.
Què pot fer-se per millorar l'agricultura de Silla?
Hem d'innovar i apuntar cap a altres vies que estan resultant molt rentables i que en altres llocs s'estan explotant. En altres pobles hi ha cooperatives, hi ha iniciatives innovadores, per exemple, d'agricultura ecològica. I tot això genera ocupació. Doncs, des de Compromís, pensem que a través de la innovació és pot millorar l'agricultura.
Què pensa Compromís sobre la municipalització de l'aigua?
Estem a favor de la municipalització de l'aigua amb principis i valors. Hi ha un problema greu econòmic i judicial en el contracte de les aigües potables sobre el que recauen dos sentències judicials perquè es va fer de manera irregular en 2009 i en 2005. Les decisions arbitràries i, potser interessades d'altres partits polítics, ens han dut a esta situació. Hui per hui, l'Ajuntament no pot endeutar-se més per llei i ara mateix no es pot municipalitzar el servei de les aigües. És precís buscar l'opció més favorable al rebut de l'aigua del veïnat i guiar-nos per l'interés públic.
I què farà Compromís amb el multifuncional?
El projecte de l'Edifici Multifuncional és un desficaci i un exemple del que mai s'hauria d'haver fet. És cert que a Silla no hi ha un local preparat per a un aforament superior a 200 persones. Però el projecte està mal concebut de principi a fi, incloses totes les modificacions que ha sofert govern rere govern. Caldrà estudiar com solucionar tot i que li coste a este poble el menys possible. Lamente que hagen entrat tants diners en este poble i s'hagen desaprofitat.
Pot fer l'Ajuntament alguna cosa per ajudar el TOLA?
L'Ajuntament el que pot fer és reclamar a la Generalitat com administració competent que abone el deute en TOLA i a totes les persones que no han cobrat l'ajuda de dependència. En este tema de la Dependència i del TOLA, el PP ha creuat la línia roja i dona, des de fa anys, l'esquena a la gent que més ho necessita. Als ajuntaments ens han buidat de competències en la nova llei de les administracions públiques i hi ha que exigir a la Generalitat Valenciana que complisca en les seues obligacions.
En cas d'arribar a l'alcaldia, què passarà amb els bous?
Sobre els Bous no entenem que duren vuit dies i que no hi haja un programa de festes alternatiu per a la gent que esta festa no li agrada o no la comparteix. Pensem que amb quatre dies és suficient.
Com resoldrà allò dels casals fallers?
Compromís el que farà serà un referèndum per decidir que fer amb els casals, si se'ls dona una utilitat social, si continuen com a casals o si els enderroquem. Doncs, la eina per això també ha de ser la democràcia participativa.
En cas de no arribar a la representació necessària, Compromís pactarà?

Les silleres i els sillers han de decidir primer el 24 de maig. El que tinc clar hui és que vull transformar el meu poble i millorar la qualitat de vida de la gent, i, per això, necessite ser alcaldessa. És prompte per parlar de pactes o d'acords puntuals. El que tenim clar és que no pactarem amb partits amb els que no compartim principis i valors, com la dreta o la ultradreta. Allò que m'agradaria destacar en esta pregunta és que nosaltres, des de l'oposició, hem estat molt responsables i hem donat suport a aquelles propostes del govern o mocions dels grups de l'oposició que afavoriren el nostre poble. La condició sempre ha de ser l'interés públic i la millora del poble.
Quina és la primera cosa que farà Raquel en cas de guanyar el pròxim 24 de maig?
Conèixer la realitat social. Em preocupa que hi haja famílies en este poble que no tenen per menjar. Cada matí quan pose l'esmorzar a la motxilla del meu fill per anar a escola pense en eixos infants que desdijunen al menjador social. Es necessari posar en marxa un pla d'emergència social per compensar eixes desigualtats que han porta la crisi i la falta de polítiques compensadores i també de visió d'allò que és tan evident i a l'hora desgarrador. No podem mirar cap a altre lloc, jo almenys no ho faré i m'enfrontaré a la realitat.
Pregunta de Vicent Zaragozà: Creu que la Comunitat Valenciana hauria de ser independent a l'Estat Espanyol?
Tenim molts problemes socials i molt per canviar al poble com per perdre temps en este tipus de temes. Per si vol que li conteste, en Compromís som d'obediència valenciana, això vol dir que en Madrid no decideixen per nosaltres. La dependència madrilenyista del PP i del PSOE ens ha dut un finançament autonòmic injust, que ens asfixia als valencians i valencianes de manera històrica i ens ha situat a la cua de tot l'Estat Espanyol.
Una pregunta per al següent entrevistat... Serafín Simeón?
Uns 20.000€ pagà l'Ajuntament per un perfil de Facebook al 2010 (Govern de Baixauli). Compromís ho va destapar per la desproporció del cost i la relació amb l'Operació Púnica. Vostè es queixa de factures al calaix, quantes denuncies ha tramitat davant la Justícia? Com ha quedat esta factura sospitosa?


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tot recordant

Fèlix Goñi i Roura, l’inici de Terra Lliure

àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu diu que no hi haurà treva permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic vota avui a la primera presidenta de la seva història

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la cúpula, que presidirà Lluís Llach

barcelona