Política

Un 73% de llistes del PSC, amb la marca blanca

A les comarques de Lleida i amb un descens respecte del 2011

MES i Avancem s'emporten alcaldes i regidors

Tres de cada quatre candidatures del PSC en les properes eleccions locals a les comarques de Lleida es presentaran amb la marca blanca de la formació: Candidatura de Progrés (CP).

La publicació de les llistes a Ponent constata el que s'havia anat veient en els darrers mesos, la dificultat dels principals partits per fer candidatures, sobretot per part del PSC. Fa pocs dies, Àngel Ros, primer secretari de la federació socialista de Ponent i president del partit, ja va alertar que les escissions de MES i Avancem els havien perjudicat en les expectatives municipals.

Aquesta situació ha provocat que s'hagin tancat 119 llistes a Lleida, de les quals 32 s'identifiquen com a PSC i 87 ho fan sota la denominació de Candidatura de Progrés, incorporant així independents i agrupacions locals.

Per això, a diferència del 2011, quan van presentar 169 llistes, en aquests comicis han perdut, per exemple, les llistes d'Alguaire (Segrià) i de la Vall de Boí (Alta Ribagorça), on havien obtingut l'alcaldia. D'aquesta manera, l'alcalde socialista d'Alguaire, Antoni Perea, es presenta ara sota les sigles de MES, mentre que Joan Perelada, a la Vall de Boí, ha rebutjat continuar sota el paraigua de cap partit i ha optat per una candidatura independent. El PSC també ha perdut la representativitat en altres poblacions, com a Alcarràs i a les Borges Blanques, on no han pogut tancar cap llista.

La realitat de Lleida és similar a la de la resta de Catalunya, on els socialistes han passat de 712 a 528 candidatures a causa d'aquestes pèrdues del sector sobiranista del socialisme català. La major part d'aquests alcaldes i regidors de MES i Avancem han pactat amb ERC, tot i algunes excepcions, amb pactes amb ICV.

LA XIFRA

119
llistes socialistes a Ponent,
de les quals 87 es presenten com a Candidatura de Progrés i 32 com a PSC.

Menys candidatures i més presència d'independents

CiU ha baixat a 206 llistes a Ponent en relació amb les 222 del 2011. El PP es manté pràcticament igual que fa quatre anys, amb 124, i ICV, amb poca implantació territorial, presenta 13 llistes, quatre menys. La presència de la CUP es dispara, amb una quinzena de candidatures al territori de Lleida, i Ciutadans es manté en unes discretes quatre llistes. Podem, ja va anunciar que no es presentaria a les municipals. ERC, amb la seva marca blanca Acord Municipal (AM), és la segona formació lleidatana amb més llistes sense la seva sigla oficial, ha crescut en mig centenar de llistes i ha arribat a les 150.

Les que han proliferat són les llistes d'independents, de caràcter local i sense lligams amb els partits nacionals.

A Lleida capital, on hi ha fins a 12 llistes, cal destacar les novetats de l'agrupació d'electors del Comú de Lleida, mentre que la CUP s'ha sumat a altres col·lectius per crear la Crida per Lleida. A part de les habituals formacions, completen “l'oferta” el PCPC, UpyD, Escons en Blanc i el Pacma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona
Pep Berga
Alcalde d’Olot (Junts)

“M’hi haurien d’insistir molt; vuit anys està molt bé”

Olot
Jordi Gasulla
Cap de l’oposició (CUP)

"No volem ser l’eterna oposició”

Olot
amèrica del nord

Mèxic elegeix a la seva primera presidenta en les eleccions més grans de la seva història

barcelona
Política

Illa recepta “humilitat” en les converses per a la investidura

barcelona
guerra a europa

Zelenski acusa la Xina d’obstaculitzar la cimera de pau a Suïssa

barcelona
iran

L’expresident iranià Ahmadinejad vol tornar a aspirar al càrrec

barcelona
europa

L’empresària Halla Tómasdóttir, nova presidenta d’Islàndia

barcelona