Política

El vot és l'arma del poble

EL CANYARET

“El nostre règim polític és la democràcia, i es diu així pels drets que reconeix a tots els ciutadans. Tots som iguals davant la Llei, i quan la república atorga honors a algun ciutadà ho fa en consideració a les seues virtuts i no al seu rang social. Tots exposem lliurement les nostres opinions sobre els assumptes públics, i en la vida privada no mirem amb ulls de recel les accions dels demés, ni jutgem pecaminoses les seues alegries.”

Així comença un discurs del savi Pericles d'Atenes pronunciat fa vint-i-cinc segles. Un bon amic em va regalar una làmina on està imprès fa prop de trenta anys i des d'aleshores el tinc emmarcat i penjat en un lloc destacat de l'habitació que em serveix de biblioteca a casa.

Pericles tenia raó. La democràcia és un bon invent, malgrat resultar tan imperfecta com de vegades ens sembla i tan difícil d'explicar (i d'entendre) que en certs moments arriba a confondre'ns i frustrar-nos. Sobretot quan contemplem injustícies, abusos dels poderosos, impunitats davant la Llei, i tenim la sensació de que, com deien Tip i Coll, “tots som iguals davant la Llei, però, uns són més iguals que d'altres”.

Estem convocats a unes eleccions locals i autonòmiques d'ací uns dies que serviran per designar aquelles persones que al llarg dels pròxims quatre anys governaran i administraran les ciutats i les comunitats autònomes. Una bona pila de milions d'euros passaran per les seues mans i dependrà del destí que els donen i en què se'ls gasten, que el profit generat siga en benefici del conjunt de la societat o només d'una part d'ella.

El País Valencià fa vint anys que és governat pel PP, quasi sempre amb majories absolutes. També les principals ciutats valencianes han estat governades per aquest mateix partit. Silla, el nostre poble (tenim la categoria de ciutat des de 1978, per si no ho sabíeu), porta setze anys administrat per persones que, o han errat, o han afavorit interessos particulars, provocant en nosaltres recel i sospita. Per si amb això no en teníem prou, els tres anys i mig que porta Rajoy (altre del PP) governant Espanya han estat un continu retall de drets socials i llibertats per a la majoria, i un saqueig descarat del bé públic.

No és d'estranyar que moltes persones estiguen decebudes i frustrades amb aquesta democràcia. És difícil coincidir amb Pericles quan diu “en la vida privada no mirem amb ulls de recel les accions dels demés, ni jutgem pecaminoses les seues alegries”. Les alegries dels que s'han fet rics abusant de la confiança que havíem dipositat en ells ens ompli d'indignació i cabreig. Mentre la Justícia cau sobre el seu cap i el braç de la Llei els assenta d'una vegada al lloc on els correspon, el poble senzill, les persones que creguem en la democràcia i ens l'estimem, hem d'actuar en conseqüència. Les eleccions són una bona ferramenta. El vot és un instrument legal, pacífic, legítim i contundent, que permet actuar de forma categòrica i incontestable en defensa del bé de tots. Amb el nostre vot hem de netejar l'administració publica tant de vividors i desvergonyits que li tiren morro a l'assumpte i arramblen amb tot, com d'incompetents que no són capaços de plantar-los cara i controlar-los.

El PP ha perdut tot el seu crèdit i ja no és gens de fiar. Sé que la immensa majoria dels seus militants són persones honorables com ho són també el seus votants. Però, una superestructura mafiosa de personatges de baixa estofa es va assentar fa anys dins d'aquest partit polític i ens han espoliat fins la indecència.

És l'hora de fer neteja. Si no fas ús del poder que la democràcia et reconeix, ells decidiran per tu. Si no vas a votar, els donaràs via lliure per a que seguisquen arramblant amb tot. Encara som a temps d'evitar-ho. Desprès, les teues queixes no serviran de res i els desvergonyits continuaran furtant i burlant-se'n de tots nosaltres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia