El PSC vota a favor d'una consulta per la sobirania a Sant Sadurní i CiU s'hi oposa

La moció d'ERC s'aprova amb el suport del PSC i l'AMI, però amb el vot negatiu del govern i el PP

«Som partidaris del dret a l'autodeterminació i del dret de la societat civil a expressar-se i decidir mitjançant consultes populars», va afirmar la portaveu de CiU, Maria Rosell, per acabar excusant el vot negatiu a la proposta d'ERC en la crisi econòmica i la defensa de l'autogovern de Catalunya. «Ningú no ens ha de donar lliçons de patriotisme», va dir Rosell, respecte a la moció dels republicans. El portaveu d'ERC, Albert Prat, considera poc coherent el discurs de la portaveu de CiU amb el vot negatiu que va emetre el grup municipal al final del debat. Per Prat, el possible boicot que es pot produir novament al sector del cava acaba «semblant una excusa». De tota manera, el fet que l'alcalde de Sant Sadurní, Joan Amat (CiU), comparteixi el càrrec a l'Ajuntament amb el de president de l'Institut del Cava fa pensar que ha rebut moltes pressions del sector en els últims dies. De tota manera, Prat assegura que estava convençut que Amat s'abstindria en la votació però donaria llibertat als seus regidors per votar. Finalment, la sorpresa dels republicans va ser que CiU va decidir votar contra la proposta, malgrat que el grup municipal socialista acabava d'anunciar la seva intenció de donar-hi suport. El portaveu del grup municipal del PSC, Salvador Domènech, va advertir abans de res que el seu partit no té vocació nacionalista, sinó federalista. Però Domènech va explicar que el seu grup considera molt positiu el suport institucional perquè les entitats del municipi puguin promoure consultes populars. El líder socialista a Sant Sadurní no s'amaga que la moció d'ERC el pot arribar a incomodar en alguns aspectes: «M'hauria agradat més una moció més generalista, sense referències explícites a la independència de Catalunya.»

Finalment, el portaveu de l'AMI, Isidor Rando, va donar suport a la moció perquè les consultes populars són la forma d'expressió de la democràcia directa. Ara ERC treballa en l'organització d'una comissió de treball per donar forma a un futur referèndum sobre la independència de Catalunya a Sant Sadurní.

Mocions a dojo

el punt

El ple de Molins de Rei va aprovar dimecres una moció a favor de la celebració d'una consulta popular sobre la independència al municipi. El text es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern (ICV, ERC i CiU) i les CUP, i el vot contrari del PSC. A Sant Feliu de Llobregat, el grup d'ERC ha presentat una moció en la mateixa direcció. D'altra banda, Arenys de Mar celebrarà una consulta semblant a la d'Arenys de Munt però a l'abril, segons van acordar els membres de la plataforma que la vol organitzar. També al Maresme, el ple de Sant Pol va aprovar dues mocions, de CiU i ERC, en què, a banda de donar suport a l'Ajuntament d'Arenys de Munt, es critica l'«intervencionisme ranci» del delegat del govern de l'Estat, Joan Rangel. L'Ajuntament de Tordera també va aprovar una moció de suport a les consultes amb els vots en contra del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.