La Trias Fargas entrega els convenis amb el Palau de la Música a la justícia i CDC reitera que són legals

La Fundació Trias Fargas, vinculada a CDC, ha lliurat ja els convenis que va subscriure amb la Fundació Palau de la Música-Orfeó Català. El president de CiU, Artur Mas, va posar-ho com a mostra de la voluntat de col·laboració expressada per l'entitat, que presideix Agustí Colomines, des que va transcendir que la fundació convergent va rebre diners de la que presidia Fèlix Millet. Alguns dels convenis van sortir ahir a la llum després que els publiqués El Periódico de Catalunya. Els documents acrediten que la col·laboració es va iniciar el 1999 i es va allargar fins al 2008 i que les quantitats que la Trias Fargas rebia oscil·laven entre els 60.000 i els 120.000 euros, segons el rotatiu català. En els convenis, que presenten Millet com a representant de l'Orfeó, es deixa clar que les aportacions han d'anar a activitats i projectes relacionats amb la música, però no es concreta res més. «Des del primer moment vam donar les explicacions i s'està complint al peu de la lletra», va defensar Mas a Onda Cero. Reiterava que compleixen la legalitat i «existeixen, en contra del que alguns mantenien», va dir en referència al PSC. Els acords, també va subratllar, responen «únicament» a activitats culturals.

Els atacs dels anys 80

A la nit, en l'entrega del XIII Premi Ramon Trias Fargas d'assaig polític, Mas va comparar els atacs que està rebent CiU amb els que van haver de suportar els anys 80 amb afers com el de Banca Catalana. «Allò va ser duríssimament combatut, però no va ser vençut. Ara estem en una situació equivalent», va indicar el líder de CiU.

Els socialistes, però, van insistir en l'afer. El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, va denunciar que els documents no aclareixen «què havia de fer la Trias Fargas a canvi dels donatius del senyor Millet». També va criticar que els recursos «recaptats per promoure la música anessin a parar a la fundació d'un partit». Des del PSC insisteixen que la fundació de CDC hauria de tornar els diners.

Reforma del finançament

En aquest context, el president del Cercle d'Economia, Salvador Alemany, va demanar ahir una reforma «en profunditat» de la llei de finançament dels partits –del 2007– per impedir que els governs controlin les institucions públiques i també les d'àmbit privat, però que depenen dels poders públics. En la presentació de l'estudi Horitzó 2012, Alemany va carregar contra algunes pràctiques «molt arrelades» en les formacions «que provoquen un desprestigi global de la política i de la funció pública», malgrat que no va voler anar més enllà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona