Detenen un empresari que té adjudicats serveis de neteja públics a Santa Coloma

Manuel Carrillo Martín, arrestat a Madrid, fins i tot havia tingut una societat mixta amb el consistori colomenc

Tot i ser detingut a Madrid, Manuel Carrillo Martín és un empresari que des dels anys noranta té negocis a Santa Coloma de Gramenet, i a més a més, vinculats amb l'Ajuntament colomenc. Tot i això, ara per ara es desconeix quin paper tenia en aquesta suposada trama de corrupció urbanística que assegura que ha descobert el jutge Garzón. Precisament en el ple de l'Ajuntament de Santa Coloma de dilluns passat (al qual no va assistir l'alcalde per malaltia) es va tornar a adjudicar el contracte de serveis de neteja d'edificis, dependències municipals i centres docents públics a l'empresa Limpieza y Mantenimiento SA (Limasa), presidida per l'empresari detingut. L'adjudicació per un valor estimat d'uns 3,5 milions d'euros va ser aprovada amb els vots del PSC i d'ICV, mentre CiU i el PP van votar-hi en contra. Limasa –que assegura que va tenir una facturació d'uns 42 milions d'euros el 2007, especialment a l'administració local– ja realitzava aquests serveis públics a Santa Coloma. Limasa, que es defineix com un grup de societats, té la seu social a Madrid i una desena de delegacions arreu de l'Estat espanyol. A Catalunya, té dues delegacions a Santa Coloma de Gramenet, una a Sant Vicenç dels Horts i una altra a Martorell (Baix Llobregat).

L'empresa Sucsa

Els llaços entre els responsables de la societat Limasa i el consistori colomenc es van fer més forts als anys noranta, quan van crear l'empresa mixta Serveis Urbans de Catalunya SA (Sucsa), participada en un 30% pel consistori, i que es dedicava al manteniment de parcs i jardins, i que va absorbir treballadors de la brigada de serveis municipals. La Sucsa mixta estava presidida per l'empresari Manuel Carrillo, i com és habitual en aquestes societats hi havia regidors de tots els partits polítics de Santa Coloma com a consellers delegats. En els darrers anys, el manteniment dels jardins públics va ser adjudicats a la societat de Fomento de Construcciones y Contrates, de les germanes Koplowitz i en què l'empresari ahir detingut n'és un dels apoderats. Fomento continua fent aquest servei al municipi del Barcelonès Nord.

L'alcalde declara

D'altra banda, l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, el socialista Bartomeu Muñoz, va ser un dels primers a declarar ahir davant la Guàrdia Civil sobre la suposada corrupció urbanística al municipi que governa en majoria absoluta. Inicialment s'apunta que els acusats s'haurien embutxacat uns 20 milions d'euros. Muñoz va ser el darrer que va arribar a la comandància de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), després que els escorcolls a les dependències municipals s'allarguessin fins la una de la matinada.

El regidor d'Urbanisme de la ciutat, el també socialista Manuel Dobarco, també va acceptar respondre les preguntes dels agents policials sobre la seva implicació o no en aquesta presumpta trama de tràfic d'influències entre polítics i empresaris. Muñoz i Dobarco són defensats pel mateix bufet d'advocats, encapçalat pel catedràtic Fermín Morales, i podrien tenir la mateixa estratègia de defensa. La declaració de l'alcalde es va allargar més de quatre hores, segons fonts properes al cas. Per contra, Pascual Vela, el tercer detingut a Santa Coloma i mà dreta de l'alcalde, inicialment no va voler declarar davant els agents de la Guàrdia Civil.

Amics íntims

Fonts properes a l'entorn de l'alcalde de Santa Coloma van explicar que Bartomeu Muñoz –alcalde dels del 2002– és amic íntim de l'exdiputat del PSC Luis Garcia Sáez, al qual el jutge Garzón atribueix ser l'artífex d'aquesta trama de corrupció. Pel que sembla Muñoz i García Sáez –que va ser expulsat del partit per un cas de corrupció– es van conèixer fa anys en la seva militància al PSOE. Coneguts de l'alcalde asseguren que només va ajudar a García per la seva amistat («és amic dels seus amics», diuen), tot i que d'altres creuen que possiblement hagi afavorit operacions il·lícites per enriquir-se, malgrat que l'alcalde té un destacat patrimoni familiar.

Les investigacions, iniciades el 2006 indiquen que els responsables municipals haurien prevaricat a favors d'empreses de García Sáez o d'altres empresaris per aconseguir milionaris serveis municipals, com la neteja de la ciutat, o la requalificació de solars, els quals se'ls compraven entre ells a preus inflats per blanquejar diners o invertien en operacions immobiliàries. En aquest apartat, suposadament estarien implicats els constructors Josep Singla, president de Proinosa (que té força construccions al municipi), i Lluís Casamitjana, president del grup Espais, que darrerament va construir al litoral del Fòrum i a Badalona. Tanmateix, les investigacions continuen secretes, i no s'han donat detalls d'aquestes presumptes actuacions delictives.

Segons fonts judicials, l'alcalde de Santa Coloma en funcions, Joan Carles Mas (PSC), juntament amb dos tècnics municipals de les àrees d'intervenció i de serveis i jurídics del consistori colomencs van haver d'anar a declarar com a testimonis davant els responsables de la Guàrdia Civil que duen la investigació de l'operació.

Davant l'abast d'aquesta operació policial, més d'un responsable municipal de l'àrea metropolitana de Barcelona va sentir-se alleujats ahir per haver refusat fa anys, tot i les pressions rebudes, fer negocis amb empreses relacionades amb l'exdiputat socialista.

«Ningú estira la manta»

L'advocat Joan Córdoba s'ha fet càrrec de la defensa dels càrrecs de Convergència i Unió també detinguts en aquesta operació: l'exconseller Macià Alavedra i l'exsecretari general de la Presidència Lluís Prenafeta. Es dóna la circumstància que Joan Córdoba ja va defensar el llavors president Jordi Pujol pel cas Banca Catalana en la dècada dels anys vuitanta, i que finalment va quedar arxivat. Precisament, un dels fiscals que va participar en l'interrogatori de Pujol, l'exfiscal en cap de Catalunya, José María Mena, va afirmar ahir a l'emissora RAC1: «Mai ningú estira de la manta. Els que diuen això estan advertint a la resta:"Si parles tu, parlo jo"», en referència a les declaracions de Jordi Pujol i el president de la Fundació Trias Fargas sobre el cas Millet. Sobre l'actuació del jutge Garzón, Mena va afirmar: «És un jutge que treballa. Hi ha dos nivells de jutges: els que porten afers i uns els surten bé i d'altres malament, i els que no porten afers. Li poso dos exemples -va afegir Mena-: el del jutge Solaz (del cas Millet), que no té mai problemes perquè té la taula neta, i el del jutge Garzón, que té la taula bruta si vostè vol, però la té plena.» L'exfiscal en cap va afegir que li hauria semblat «raonable» que el jutge hagués empresonat provisionalment l'expresident del Palau de la Música. I sobre el cas del 3% en comissions, que s'està instruint, Mena va dir: «Si no va sortir res més va ser va ser perquè els que avui disposen d'accés als papers , no en van donar absolutament cap.»

Per la seva part, el ministre de Justícia espanyol, Francisco Caamaño, va afirmar ahir que les detencions a Catalunya demostra que no hi ha «sectarisme polític». «El que fan la policia, els fiscals i els jutges és complir amb la seva feina i no estan mirant el color polític de qui investiguen», va dir.

Als calabossos i incomunicats

L'alcalde de Santa Coloma i els dos homes forts en els governs de Jordi Pujol, així com la resta dels cinc detinguts dimarts a Catalunya, van dormir ahir en cel·les individuals a la comandància que la Guàrdia Civil té a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat). Els agents tenien ordres que cap dels detinguts és pogués comunicar entre ells, i així ho van complir, segons van poder constatar els advocats que van assistir-los. És previst que avui tots vuit siguin conduïts a Madrid i que divendres declarin davant del jutge Garzón. En vista de l'habitual intensitat dels interrogatoris del magistrat, és possible que no se sàpiga si van a la presó o queden en llibertat fins dissabte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona