Política

POLÍTICA

Govern en minoria, gestió còmoda

CiU lidera l'Ajuntament gràcies a suports puntuals i descarta de moment un pacte

El consistori ha superat un pla d'ajust i es planteja una modernització

Després d'una experiència convulsa fa dos mandats i de quatre anys d'ajustament econòmic durant el darrer cicle electoral, Roda de Berà ha entomat el primer tram del mandat actual amb una certa estabilitat tant en el camp polític com econòmic. El primer any com a alcalde de Pere Virgili (CiU) ha estat marcat per una relativa tranquil·litat gràcies a la creació d'espais de diàleg i entesa amb l'oposició (reconeguts fins i tot pels principals partits fora del govern) i que li han permès sortejar “còmodament” la seva situació de minoria. Tot i un començament amb entrebancs, l'equip convergent se n'ha acabat sortint buscant suports a diferents bandes. “Vam aprovar el pressupost amb un suport més ampli que el que hi havia hagut en temps de majories absolutes”, destaca Virgili. Els comptes van tenir el suport de PSC i ICV, mentre que CiU l'ha tingut de C's en altres votacions clau.

L'optimisme també comença a treure el nas en l'economia municipal, lliure ja de l'encotillament del pla d'ajust municipal, però marcats de prop per les limitacions estatals. “L'objectiu és poder dedicar el romanent positiu a projectes d'inversió en via pública”, diu l'alcalde. L'Ajuntament també es vol sotmetre a un procés de modernització en la gestió, i aquest any s'ha dedicat, en gran part, a aprovar diversos reglaments de funcionament.

La relativa comoditat de la situació de CiU fa que, de moment, Virgili descarti intentar un pacte de govern més estable. De fet, no hi ha hagut converses en aquest sentit en tot el mandat. “Crec que podran aguantar. És clar que en l'oposició som quatre grups i és difícil que hi hagi acord en moltes coses”, reconeix José Ibort, portaveu de Ciutadans. El tercer grup en el consistori, el PSC, també veu “impossible” que es pugui arribar a una majoria de govern alternativa. Tot i això, els socialistes demanen que es posi l'accent en el dèficit de serveis al municipi.

les claus

ARITMÈTICA

Potser per “inexperiència”, com el mateix Virgili reconeix, el mandat va començar amb el bloqueig de l'oposició al cartipàs. El canvi de xip del govern, que ha incorporat la junta de portaveus i ha cedit la presidència d'una comissió a C's, ha permès, de moment, allunyar el fantasma del govern acorralat per l'oposició majoritària. “Conforme avanci el mandat, però, serà més complicat”, vaticina Josep Antoni Benedicto (PSC).

sanejats

El mandat passat, el consistori rodenc es va sotmetre a un pla d'ajust que tot just s'acaba de completar i que ha permès reduir un terç l'endeutament. Tot i això, des del govern avisen que no hi haurà cap gran obra i prioritzaran les millores viàries.

serveis a millorar

Aquest ha de ser el mandat en què el municipi vegi culminar el projecte de nou institut, endarrerit per un canvi d'emplaçament. Roda també reivindica millores de transport, tant a l'N-340 com la construcció d'un abaixador de tren a la costa.

EL CONSISTORI

A un edil de la majoria absoluta

CiU es va quedar, el maig del 2015, a un regidor de revalidar la majoria absoluta del mandat anterior. Amb canvi de candidat (Virgili va substituir Pere Compte, que va retirar-se per motius personals), els ha tocat navegar en un consistori més fragmentat de l'habitual a la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.