El cap de Marina Badalona renuncia a les seves atribucions a instàncies de l'alcalde

El batlle Jordi Serra (PSC) nega cap «tracte de favor» en la concessió de llicències d'obres al solar del port investigat

En el seu escrit de renúncia lliurat ahir al matí, el conseller delegat de Marina Badalona manifesta a l'alcalde, Jordi Serra (PSC), la seva «plena disposició» a aclarir el tema i facilitar la investigació «amb la màxima transparència i celeritat». En aquest sentit, el batlle badaloní va proposar ahir al president del Consell Comarcal del Barcelonès –l'altra institució membre al 50% de Marina Badalona i que està presidida per l'alcalde accidental de Santa Coloma, Joan Carles Mas– el nomenament «immediat» d'una comissió tècnica jurídica en el si de l'entitat perquè ajudi a aclarir els fets que són objecte d'investigació. Hores després que Serra fes aquesta proposta, el Consell Comarcal va donar suport al nomenament d'aquesta comissió.

«Cap tracte de favor»

D'altra banda, en una carta enviada als treballadors municipals, el màxim responsable polític badaloní va aclarir que a la finca del front marítim investigada per la instrucció de Garzón no s'hi ha concedit cap llicència d'obres perquè la promotora no va poder atendre, dues vegades, les exigències legals plantejades pel departament de llicències de l'àrea d'Urbanisme. «Per tant, cap tracte de favor de l'Ajuntament, com no podia ser d'altra manera», indica Serra, que també recorda en la missiva que dijous passat va decretar suspensió cautelar de llicències mentre duri la instrucció judicial. El batlle badaloní va garantir en la carta que col·labora i continuarà col·laborant amb la justícia, tot posant com a exemple que tot i que el jutjat encara no ha indicat al consistori quan vol disposar de la informació que va sol·licitar fa una setmana sobre la finca del front marítim, aquesta ja serà enviada avui a l'instructor.

En relació amb les veus polítiques que demanen que Juan Felipe Ruiz doni explicacions sobre aquest afer en el consell d'administració de Marina Badalona i les que, fins i tot, demanen la seva destitució, Serra va reiterar ahir que després d'assessorar-se legalment, se li va deixar clar que només el consell d'administració de Marina pot destituir el conseller delegat i que cal respectar la presumpció d'innocència «d'una persona que ni tan sols havia estat imputada en un cas en què s'han produït fins a nou imputacions». El batlle badaloní conclou: «En tot plegat hem actuat amb celeritat i la mà ferma que la situació ens reclamava.»

Des que la interlocutòria del jutge Garzón vinculés Juan Felipe Ruiz a l'operació Pretòria com a presumpte contacte a Badalona dels imputats, la continuïtat del conseller delegat de Marina Badalona està en boca de tothom. De fet, resulta que l'adjudicació del solar investigat es va fer mentre Juan Felipe Ruiz era membre del consell d'administració de Badalona Building Waterfront, companyia que entre els consellers tenia l'advocat barceloní Francisco Pretrus –del qual parteix el cas Pretòria–, el promotor immobiliari imputat Lluís Casamitjana i Jeff Schroeder –titular d'una empresa relacionada amb la trama, tal com ho assegura la instrucció de Garzón.

Explicacions i destitució

J.G.N.

Els partits de l'oposició a l'Ajuntament de Badalona –PP i ICV-EUiA– van criticar ahir l'alcalde Serra per les mesures que ha pres respecte de la presumpta vinculació de Juan Felipe Ruiz en el cas Pretòria. El president del grup municipal popular, Xavier Garcia Albiol, va reclamar que es mantingui la reunió del consell d'administració de Marina Badalona –prevista per dijous i que el batlle badaloní va suspendre fa uns dies–, per tal que Ruiz doni les «explicacions pertinents» sobre l'afer, tot mostrant la seva desconfiança sobre la creació d'una comissió d'investigació «que estigui feta a mida» de l'alcalde i que sigui «en realitat una cortina de fum». Per la seva banda, el president d'ICV a Badalona, Carles Sagués, va demanar la convocatòria d'un consell extraordinari de Marina Badalona per destituir Ruiz i un ple extraordinari perquè el govern informi de les mesures que vol prendre per facilitar la investigació del cas. «Serra és responsable, amb la seva inacció, que el contacte de la trama [...] segueixi tenint accés al seu despatx i a tota la documentació d'aquesta societat», va acusar Sagués. Per la seva banda, tant CiU com ERC van defensar l'acció de Serra assegurant què és una decisió de govern.

Dues manifestacions

j.g.n

L'operació Pretòria també ha tingut el seu impacte en la societat civil badalonina i en aquest sentit l'Associació d'Entitats Socials de Badalona –que aplega una vintena d'associacions locals– estudiava ahir al vespre la convocatòria d'una concentració a la plaça de la Vila. A l'hora de tancar aquesta edició, l'agrupació encara debatia la possibilitat de fer la concentració divendres a la tarda, tot i advertir que la data podria endarrerir-se si l'associació es transforma en una plataforma unitària que reuneixi més col·lectius. La protesta, entre altres coses, rebutja la corrupció i l'especulació i exigeix que la investigació arribi fins al final. Avui mateix, però, tindrà lloc una altra manifestació fins a la plaça de la Vila d'afectats per processos d'expropiació a la ciutat i que demanen transparència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ