L'oposició acusa el President d'apropiar-se els èxits de la societat civil i empresarial

ERC no se sent al·ludida pels retrets implícits al sobiranisme

La compra de Spanair, la fusió de Clickair, els premis de Calixto Bieito i els esportistes catalans són alguns dels «èxits» que Montilla va contraposar al desànim per la crisi en una llarga enumeració que va aixecar recels a l'hemicicle. «El país disposa de molts actius, però no el d'un govern eficient i al servei de la gent per sortir de la crisi», va dir el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, que va qualificar el discurs de Montilla de més propi d'un secretari d'organització del PSC que no d'un president del govern. «Ha estat un discurs a la defensiva, dedicant la major part del temps a atacar CiU», va indicar. La federació va afirmar que Montilla va recitar un «llistat telefònic» d'èxits i infraestructures de l'era de Jordi Pujol, més que no pas de l'època de José Montilla, amb obres «que tenen en CiU el seu origen».

En relació amb l'horitzó nacional dibuixat pel President, Oriol Pujol va posar de manifest que la «falsa defensa a ultrança» de l'Estatut per part de Montilla contrasta amb la realitat d'un finançament que no s'ajusta, segons la federació, a la carta catalana.

En la mateixa línia, el PP va veure Montilla allunyat de la realitat, agenciant-se els èxits del teixit empresarial i emprenedor del país. La portaveu Dolors Montserrat va ironitzar que fins i tot va témer que Montilla s'atribuís el triplet del Barça. «Ha estat un discurs de comiat, buit de contingut, que ha posat en evidència que el tripartit és un projecte esgotat», va resumir Montserrat, que va augurar més atur i més impostos –el mateix que es llegia en un adhesiu que lluïa a la solapa–. Ciutadans va trobar que la intervenció del President era com una «enumeració de gestoria». «Hi ha coses que encara funcionen, tot i aquest govern, que té por electoral», va assegurar Albert Rivera.

La «joguina» de l'Estatut

Els socis dels socialistes al govern van coincidir a defensar la part econòmica de les paraules de Montilla. ERC, però, va discrepar de l'horitzó nacional a què aspira el President, malgrat que va deixar per avui una resposta més contundent en la intervenció de Joan Puigcercós en el debat, que s'espera de to presidenciable i amb picades d'ullet a les consultes sobiranistes. La portaveu republicana, Anna Simó, es va limitar a constatar: «Montilla creu que Espanya és un bon negoci i nosaltres que no ho és.»

Montilla va comparar l'Estatut amb una joguina de la qual alguns partits s'han cansat només de tenir-la. Simó va considerar que el símil no els afecta perquè el partit «no va arribar mai a comprar la joguina perquè altres la van trencar just després de sortir del Parlament».

ICV-EUiA va aplaudir que Montilla posés la crisi al centre del debat, «sense caure en el desànim», així com la diagnosi que l'Estatut és el millor instrument d'autogovern per fer-hi front. Dolors Camats va insistir a defugir de donar «falses expectatives» sobiranistes.

Des del PSC, Manuela de Madre va reclamar a CiU que torni a la «seriositat i el consens» amb què van donar suport a la llei d'educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.