Els sindicats reclamen responsabilitats polítiques per la gestió de l'incendi

Asseguren que els comandaments dels bombers no van estar a l'altura i que l'atrapament mortal es podia haver evitat

«L'apreciació de risc global l'ha de tenir un comandament i la decisió última és d'ell, ja que som un cos jerarquitzat», va explicar ahir Antonio del Río, representant de la UGT dels bombers. Per aquest motiu, el sindicat considera que el govern hauria d'assumir responsabilitats polítiques perquè, segons assenyalen, si els caps del dispositiu haguessin ordenat la retirada de les víctimes de la zona quan van veure que el foc es desbordava, probablement s'hauria pogut evitar la tragèdia. «Els comandaments no van estar a l'altura de la situació», va assenyalar Manel Parada, de l'agrupació de bombers de CCOO. «Quan un bomber ha de trucar des del seu mòbil a la sala de control de Lleida per demanar ajut quan és en un incendi a Tarragona vol dir que ja ha avisat moltes vegades des de l'emissora i que alguna cosa falla», va retreure Parada.

Els sindicats tampoc no veuen amb bons ulls les conclusions que es recullen en l'informe dels bombers sobre les víctimes de l'incendi. Els membres del GRAF de Lleida «no van prendre la millor decisió: ni la ubicació ni el dimensionament de la zona segura eren els correctes, però és evident també que les condicions prèvies de l'incendi i el seu comportament no els van permetre adonar-se de l'error», s'especifica en l'informe. El GRAF rep les ordres i tota la informació del que succeeix en l'incendi des de la sala de control i el centre de comandament avançat (CCA), des d'on, segons els sindicats, algun comandament els podria haver informat que la seva zona, tot i que ells pensaven que era segura, podia ser perillosa i per tant havien d'abandonar-la. La primera obligació dels bombers, va recordar Del Río, és salvar les vides humanes, després, els béns materials i, finalment, els béns ecològics. Parada també va defensar la decisió que van prendre els efectius de les BRIF, cedits pel Ministeri de Medi Ambient, que van demanar que els evacuessin, una decisió que va obligar els helicòpters a deixar la seva feina i a rescatar-los, i que segons els comandaments va desestabilitzar el control de l'operació. «Ho tenien claríssim que quedar-se era una bogeria i van decidir marxar.»

Avaluació dels riscos

Els membres del GRAF «van actuar d'acord amb la seva formació i van aplicar les tècniques que els han ensenyat», va recordar Parada. Això demostra, segons els sindicats, que s'haurà de revisar la metodologia d'actuació d'aquest equip especialitzat. Segons van informar, dilluns mateix a la tarda es constituirà una comissió interna, formada per comandaments i delegats de prevenció i de riscos laborals dels sindicats, per avaluar quins aspectes van fallar en el dispositiu de l'incendi del massís dels Ports.

Saura defensa el cos

El conseller d'Interior, Joan Saura, va aprofitar ahir la inauguració del parc de bombers de Mollet del Vallès per donar suport al cos de Bombers. «No només sou un referent professional per a altres cossos de bombers, sinó que sou un referent humà per a tots nosaltres», va remarcar.

Els forestals es defensen

Els agents rurals fa quinze anys que investiguen tots els incendis forestals de Catalunya i tenen un gran reconeixement internacional, va recordar ahir l'agrupació d'agents rurals de CCOO. Després que se sabés que l'incendi d'Horta de Sant Joan havia estat provocat suposadament per dos nois, ara empresonats, alguns sectors van qüestionar la feina feta pels agents rurals, que en el seu informe van concloure que la causa de l'incendi havia estat un llamp. Un sector dels bombers va reclamar que es tornés a investigar l'origen dels incendis, i el portaveu del sector de facultatius forestals del sindicat CSIF, Pere Farigola, va assenyalar en una entrevista a Catalunya Ràdio que els membres dels agents rurals no tenien prou coneixements per investigar l'origen dels incendis. En aquest sentit CCOO va assegurar ahir que el 50% dels membres dels agents rurals tenen una titulació universitària i que la seva professionalitat és avalada per quinze anys d'experiència. Guillem Cabrera, coordinador de CCOO dels agents rurals, va apuntar també que si es van equivocar en l'informe potser va ser perquè estaven sotmesos a pressions polítiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.