Successos

La policia de Tortosa recull un 207% més de denúncies en només dos anys

L'Ajuntament ho atribueix a la policia de barri, a la cooperació amb els Mossos i a l'ordenança cívica

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i l'inspector en cap de la Policia Local, Jesús Fernández, van donar a conèixer ahir la memòria policial del 2009. Unes dades que confirmen la consolidació de la policia de proximitat i el bon funcionament del conveni de col·laboració amb els Mossos d'Esquadra, així com la major pressió policial en l'àmbit del trànsit i els resultats dels primers mesos de l'ordenança de civisme. Fernández va explicar que ara la plantilla té 62 agents –el 2004 només en tenia 44–, i que això els ha permès implantar la policia de proximitat en onze barris policials. De fet, els cinc nous agents que s'estan acabant de formar a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya permetran que, a partir del juliol, l'Ajuntament puga completar la implantació de la policia de barri al centre comercial i a la zona de Remolins, on faltaven dos agents de proximitat.

D'altra banda, el 36,7% de les actuacions fetes durant el 2009 van ser de policia de trànsit. Tot seguit, el 28,6% de les actuacions van ser de policia de seguretat ciutadana, i el 28,4%, de policia administrativa i de convivència. Finalment, el 6,3% van ser de policia assistencial. La implantació de la policia de barri i la major col·laboració entre la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, en el primer any del desplegament de la policia catalana a l'Ebre, es tradueix en un increment del nombre d'actuacions de la policia administrativa i de seguretat. Així, l'any passat es van recollir 820 denúncies per diversos fets, un 112% més que el 2008 i un 207% més que el 2007. El nombre de persones detingudes també va créixer, i va passar de 50 el 2007 i 81 el 2008 a 101 el 2009. En l'apartat de policia administrativa i de convivència, destaquen les 345 actuacions en aplicació de la nova ordenança municipal de civisme, vigent des del maig del 2009.

La grua municipal ha actuat menys

gustau moreno

La Policia Local va incrementar un 41,9% el nombre de denúncies per incompliment de l'ordenança municipal de circulació. En canvi, va baixar un 7,6% el nombre de denúncies de zona blava, «ja que la gent és conscient que ara s'han de pagar», va remarcar Ferran Bel, que va recordar que l'Ajuntament va traspassar a BASE el cobrament d'aquestes multes. També va baixar un 13,7% el nombre de vehicles retirats per la grua municipal (1.509), i un 19,1% el nombre de cotxes abandonats que han estat retirats del carrer i tractats com a residu (199). L'inspector en cap va negar que hi haja una major pressió policial amb un objectiu recaptatori (a part de més denúncies, el 2009 hi va haver 208 controls a vehicles i 131 mesures cautelars), i va recordar que la grua ha actuat menys, ja que la gent ha estat «més atenta». «Però hi ha comportaments que no es poden tolerar, com ara els estacionaments als passos de vianants o a les places per als discapacitats», va precisar l'alcalde. D'altra banda, tot i que hi va haver 32 accidents més que el 2008, el nombre de casos amb ferits s'ha reduït un 35%.

Robatoris en pàrquings

GUSTAU MORENO

L'inspector en cap de la Policia Local, Jesús Fernández, va afirmar que han rebut algunes denúncies per robatoris a l'interior dels pàrquings. De fet, en les últimes setmanes algunes comunitats de propietaris dels barris de Ferreries i del Temple han penjat cartells d'advertiment als propietaris, amb algunes mesures de seguretat que haurien de prendre per limitar l'accés als pàrquings, com ara tancar bé totes les portes, o mesures de prevenció, com per exemple no deixar objectes valuosos a la vista, a l'interior dels vehicles. Fernández va agrair la col·laboració dels veïns en la millora de la seguretat de la ciutat, però va assenyalar que no seria prudent parlar d'una onada de robatoris en pàrquings, com per exemple la que es va produir a Tortosa l'octubre del 2004. En total, van ser afectats més de cent vehicles, i aquella onada de robatoris va provocar una manifestació amb mig miler de veïns i comerciants al centre de Tortosa, que reclamaven precisament l'augment de les patrulles de la Policia Local i el desplegament dels Mossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.