La comissió, en xifres

Gairebé cinquanta hores de compareixences. Quaranta-sis testimonis, entre ells vint-i-un bombers, dos consellers, experts i altres càrrecs del govern. La comissió d'investigació d'Horta de Sant Joan ha centrat en el darrer més l'interès mediàtic i polític, i s'ha convertit en una mena de serial on els bombers han hagut d'explicar per activa i per passiva com treballen en els incendis, de qui reben ordres, de quins mitjans tècnics disposen i quin paper van tenir en el fatídic foc d'Horta. El paper fiscalitzador que van exercir, sobretot al principi de les primeres compareixences, els grups polítics, principalment l'oposició, va rebre també algun revés d'alguns dels compareixents que, com els companys del GRAF, van acusar obertament els polítics d'estar utilitzant el cos de bombers amb finalitats partidistes i electorals. A partir d'ara, els grups estan convocats a la darrera sessió de la comissió, que se celebrarà dijous de la setmana que ve, i que servirà perquè cadascú exposi les seves conclusions. No obstant això, els grups traslladaran aquestes conclusions en un ple al Parlament, que se celebrarà aquest 24 de març i on es desvetllarà si algú més que el PP demana dimissions al Departament d'Interior. Joan Saura no ho ha posat fàcil, sobretot des que ahir va oferir a tots els grups un pacte de país per superar la crisi i retornar la confiança al cos de bombers de la Generalitat.

Jordi Turull (CiU), la prudència viperina

El portaveu convergent a la comissió, Jordi Turull, ha demostrat al llarg de totes les sessions que tenia la lliçó ben apresa i, sovint, ha posat alguns dels compareixents en un compromís amb preguntes excessivament tècniques que poc tenien a veure amb la gestió política del departament. Amb un discurs respectuós, alguns cops prudent, i gairebé sempre viperí, Turull ha intentat desmuntar la versió d'Interior qüestionant que la mort dels cinc bombers s'atribueixi a un accident imprevisible i inevitable.

David Pérez (PSC), el desmarcatge estratègic

Si una cosa ha evitat el grup socialista en aquesta comissió és l'enfrontament dialèctic amb l'oposició, malgrat que tenia com a representants a la comissió dues primeres espases en aquest art: Joan Ferran i David Pérez. Aquest últim, que ha actuat de portaveu, s'ha volgut desmarcar de manera interessada i estratègica del cos a cos, i s'ha mostrat condescendent amb els bombers i també amb els dubtes plantejats per l'oposició. Al final dóna per bona la teoria de l'accident imprevisible tot i admetre disfuncions.

Bosch (ICV), dolgut des de la trinxera

Dolguts sobretot amb CiU, amb qui tenen una relació incompatible, els diputats d'ICV han acudit a la comissió a defensar des de la trinxera la gestió del Departament d'Interior. Entre Jaume Bosch i Daniel Pi s'han fet un fart d'insistir que si hagués estat per ells la comissió no s'hauria creat i que els grups de l'oposició hi han acudit amb les conclusions ja fetes. S'han mostrat excessivament implacables amb els compareixents crítics amb la gestió del foc, principalment l'alcalde d'Horta, de CiU.

Patrícia Gomà (ERC), la dama il·lustrada

Les intervencions d'ERC en la comissió no han destacat especialment. La diputada Patrícia Gomà, que ha actuat de portaveu, ha destinat el temps de les seves extenses intervencions a repetir arguments recurrents. Ara bé, a diferència dels altres, s'ha mostrat sempre molt interessada a deixar-se il·lustrar sobre la feina dels bombers i les seves estratègies. Tant que fins i tot va suggerir al president de la comissió que facilités als diputats de la comissió un llibre recomanat per un dels compareixents.

Rafael Luna (PP), el barrufet rondinaire

El PP ha tingut el paper més agressiu de la comissió, partint de la base que a Horta les coses no es van fer bé. El seu portaveu, Rafael Luna, ha assumit el paper del barrufet rondinaire, del diputat incrèdul que no es creu res i que, quan li ho expliquen, es posa les mans al cap. Luna és l'únic que explícitament ha demanat la dimissió del conseller Joan Saura i qui més ha alimentat el cos a cos dialectal presumint dels seus dots oratoris i gestuals que, amb una dosi generosa de demagògia, tant rendeixen al PP.

Rivera (Ciutadans), lliçons d'un alumne repel·lent

Ciutadans ha demostrat un cop més que és un bon complement del PP. El seu portaveu, Albert Rivera, ha estat el diputat que, juntament amb Rafael Luna, ha posat la salsa a la comissió. Però Rivera, un cop més, ha exhibit els seus innegables dots oratoris i la seva capacitat intel·lectual i de treball. Rivera ha renovat la seva merescuda fama d'alumne destacat i repel·lent i, malgrat la seva obsessió per l'evident descoordinació que va existir en el foc d'Horta, en paraules seves, ha evitat demanar dimissions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.