Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: trets a la Font del Borni o a la Rierica?

Els resultats de les proves de so apunten tres llocs probables d’on podien venir els trets, però no conclouen res

Els Mossos han aportat al jutjat de Santa Coloma de Farners un informe interpretatiu dels resultats de les proves de sonometria que es van fer al pantà de Susqueda per intentar saber d’on es van disparar els trets que van matar Marc i Paula. Els pèrits, després de fer estudis de meteorologia, complexos càlculs numèrics, simulacions en espais tancats, en espais oberts i al pantà mateix, de comparar els seus càlculs amb les declaracions dels testimonis... han conclòs que els trets i crits que es van sentir el 24 d’agost del 2017 (dia del crim) podien venir de tres possibles escenaris. Tres d’aquests punts estan situats a la zona de les runes de la Rierica, que el dia dels fets estava fora de l’aigua; al camí de baixada cap a la desembocadura del torrent de la Font del Borni (zona on aparcava el cotxe Bartomeu Soler) o a la zona de la pista per sobre de la Rierica on hi havia aparcat el Land Rover de Jordi Magentí, l’únic encausat pel crim.

A partir dels resultats de la prova pericial, encarregada a una empresa externa, els Mossos han fet el seu estudi de contextualització per continuar fixant el crim a la Rierica (considerada la primera opció probable pels pèrits), i intentar excloure el punt del baixant de la Font del Borni (segona opció) com a possible escenari dels fets. L’informe dels Mossos assenyala com molt rellevant que l’informe acústic enfoqui la Rierica com a possible escenari de procedència dels trets i, en canvi, apunta que el baixant de la Font del Borni, tot i assenyalat com a viable en la pericial de so, no pot ser l’escenari perquè comportaria que l’autor hauria d’haver traginat els cossos fins a l’aigua, inflar el caiac, carregar-los i portar-los fins on els van deixar. Els Mossos en l’informe (no hi tenen en compte que les peces de caiac i l’inflador es van trobar prop d’aquest punt) insisteixen també en el fet que la pedra que llastava el cos de Marc Hernández és com les que hi ha a les runes de la Rierica, segons l’informe de l’expert de pedra seca Joan Roura Umbert, que no es va acabar de completar per comprovar si hi ha pedres similars a la zona de la Font del Borni, on hi ha parets seques i les restes d’una antiga masia (ben a prop d’on van aparèixer les peces i l’inflador). Els Mossos també ignoren en l’informe que la informació facilitada per Google situa el telèfon de Marc entre les 11.20 i les 11.26 h (l’hora que es van sentir els trets) al baixant de la Font del Borni, just on hi havia aparcat el cotxe de Bartomeu Soler.

El cas és que les proves (que van costar 47.473,14 euros) no donen un resultat concloent. I es dona la paradoxa que l’Audiència, responent a un recurs de la defensa de Magentí, va dictaminar que les proves s’havien de realitzar en presència de les parts i, en vista de la resolució, el jutjat d’instrucció va ordenar que es fessin en presència de la defensa. Llavors ja s’havien fet. Seran nul·les?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia