Punt divers

Gerri de la Sal produirà 150 tones de sal d'estiu i 100 tones de sal d'hivern l'any 2010 per comercialitzar

ALT PIRINEU I ARAN

El Pla Estratègic per a la recuperació de l'activitat salinera a Gerri de la Sal concreta com a objectiu prioritari la recuperació de la producció de la sal. Per aconseguir-ho, durant aquest any es treballarà en recuperar els drets d'explotació minera de la font d'aigua salada i recuperar una hectàrea salinera integrada per 24 eres de les 12 hectàrees existents. En aquest espai es posaran en marxa les salines per produir unes 150 tones de sal d'estiu l'any 2010 i unes 100 de sal d'hivern. La producció de sal d'hivern es farà amb energia de biomassa forestal. El Pla Estratègic també preveu un projecte de balneari d'aigües salades i dolces a Gerri de la Sal amb objectius terapèutics.

Joan Ganyet, director general d'Arquitectura i Paisatge de la Generalitat, ha explicat que després d'uns 10 anys sense produir-se sal a Gerri per a la comercialització l'any 2010 ja es podrà tornar a comprar gràcies a la recuperació d'una hectàrea d'espai saliner. Ganyet ha dit que la producció de sal ha de tornar a esdevenir un motor econòmic important pel municipi de Gerri de la Sal.Enric Canut, encarregat de la redacció del Pla Estratègic, destaca la importància de la font d'aigua salada, de la qual n'han de recuperar els drets d'explotació. Aquesta font produeix 70.000 metres cúbics d'aigua salada anual podent arribar a generar 5.000 tones de sal anuals. Canut ha dit que és una xifra important però limitada donat que no es partidari de la seva sobreexplotació. Aquesta font produeix 8.000 litres anuals d'aigua salada (7º Beaumé). El que equival a 70 grams de sal per litre d'aigua. La temperatura de l'aigua es d'uns 20ºC.Enric Canut ha explicat que de les 12 hectàrees d'espai saliner durant el 2009-2010 se'n recuperarà una d'hectàrea amb 24 eres. En aquest espai és on es produirà la sal d'estiu i la sal d'hivern. Aquest projecte ha de servir de base i pauta sobre com restaurar en fases posteriors la resta dels salins en els que es decideixi intervenir. El cost estimar de la primera fase de recuperació de salins és de 676.000 euros.La producció de sal d'hivern es plantejarà com alternativa a la sal d'estiu a les salines, emprant energies econòmiques i alternatives i nova tecnologia emprada en el dessalat d'aigües. Aprofitant els recursos forestals de la neteja i explotació dels boscos del Pallars Sobirà.Tota la producció de sal, tant la d'estiu com la d'hivern, aportarà part dels seus ingressos de la facturació a un fons econòmic de restauració de salines i del manteniment de l'espai saliner. Pel que fa als projectes d'espais lúdics i el balneari d'aigües salades i dolces no tenen data de materialització donat que depèn de diferents línies de finançament que encara no estan tancades. L'aigua salada vindria de la Font i la dolça del riu Noguera Pallaresa. Aquest projecte passa per fer un estudi de les característiques mineromedicinals per a usos termals o de balneari.Pel que fa al cost total de les principals línies de restauració, recuperació de salins i estudis de mercat, de propietats de l'aigua, d'inventari de patrimoni o d'estudi mediambiental està quantificat en 935.000 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.