Punt divers

ICV al·lega que l'ordenança de la via pública de Tortosa se sobreposa a altres regulacions i creu que no serà aplicable

TERRES DE L'EBRE

El grup municipal d'ICV a l'Ajuntament de Tortosa considera que l'ordenança reguladora del bon ús de la via pública i els espais públics, impulsada i aprovada per l'equip de govern de CiU i ERC, se sobreposa per duplicat i triplicat a algunes normes de rang superior que ja regulen algunes conductes tipificades i que, per la seva naturalesa, es convertirà en 'inaplicable' en un 90% dels casos. En la presentació de les al·legacions d'ICV, el portaveu del grup, Jaume Forcadell, ha assegurat que catorze dels 40 articles ja es troben regulats i ha reclamat a l'equip de govern que torni a començar el procés des de zero actualitzant l'ordenança existent i revisant la normativa específica.

'Hi ha un desgavell important: aquest equip de govern no té estratègia ni planejament de les normes que s'han d'elaborar a Tortosa. Estem incorrent en duplicacions i triplicacions d'algunes conductes. Aquesta planificació dispersa és un autèntic desastre', ha assegurat el portaveu ecosocialista.

Com a exemples concrets, ha posat les sancions per abandonament de xeringues en via pública, que ja estaria tipificat com a falta penal i infracció administrativa greu. 'L'Ajuntament de Tortosa es proposa regular-ho per tercera vegada', ha insistit. En aquest mateix àmbit ha situat les sancions per consum i tràfic de drogues, la mendicitat fent ús de menors o els danys sobre béns públics, ja previstes en el mateix Codi Penal, però també la contaminació acústica, entre d'altres.

Aquestes duplicitats, però, no farien únicament referència a normatives de rang superior sinó que, en altres casos, sinó també a aspectes que ja es trobarien regulats per normatives urbanístiques o altres ordenances. Així, Forcadell ha citat la regulació de la instal·lació d'antenes o elements a les façanes dels edificis o els locutoris, fruit d'una ordenança específica aquest mandat, que s'hauria de remetre a l'ordenació d'usos i activitats prevista al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), encara pendent. De fet, també ha criticat que s'hagin inclòs aspectes ambientals, que serien propis d'una nova ordenança del medi ambient, i n'hagin quedat fora els referits a la neteja viària.

La irretroactivitat de les lleis, en qüestió

En l'àmbit jurídic, els ecosocialistes també han detectat deficiències en l'aplicació del principi de 'retroactivitat' que l'ordenança proposaria en alguns casos i ha recordat que l'ordenament jurídic i la Constitució Espanyola consagren, precisament, el principi d''rretroactivitat' de les normes. També qüestiona la possible responsabilitat administrativa dels pares en casos d'infraccions per menors i el fet que la reducció en el pagament de sancions no deixi lloc al recursos.

A més, i des del punt de vista polític, el regidor ha criticat aspectes com l'exigència de fiances i assegurances per als actes públics tant a empreses com entitats sense ànim de lucre; la mateixa indistinció per a l'ús de les cartelleres, posant al mateix nivell empreses publicitàries i entitats; i ha carregat contra la limitació d'ús de les fonts públiques, tot recordant que la norma hauria d'afectar només els casos d'extracció abusiva.

'Jurídicament, el text no està prou treballat. En catorze dels 40 articles ja existeixen normatives sectorials', ha insistit el regidor, tot qualificant-la de 'brindis al sol' i 'irresponsabilitat enorme', a més de mostrar la seva 'sorpresa' perquè el text aprovat hagi comptat amb l'assessorament jurídic de la URV.

Forcadell, que ha qualificat d''exemplar' l'actuació del seu partit en la fase de tramitació d'una ordenança que prendria com a referència la d'altres ciutats' i 'presenta insuficiències molt greus', ha exigit a l'equip de govern que reiniciï 'des de zero' el procés perquè 'no serveix a Tortosa' i, 'en un 80 o 90% dels casos' resultaria inaplicable: bé per aquestes incoherències jurídiques o per la falta de mitjans per implementar les mesures.

'Som partidaris regular els temes que no existint normativa sectorial específica requereixin una regulació específica de l'Ajuntament. Hi estem d'acord, però això no ho fa aquesta ordenança, en absolut', ha argumentat. De fet, el regidor ecosocialista ha instat a l'equip de govern que hauria de revisar i actualitzar l'ordenança aprovada en aquest sentit l'any 1995 així com la normativa sectorial existent amb 'rigor jurídic'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.