Punt divers

Gerri de la Sal recuperarà una hectàrea de salines per produir-hi 70.000 quilos de sal anuals

Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà, recuperarà aquest any una hectàrea de salines per poder tornar a elaborar sal. Es tracta de terrenys de quatre particulars que els han cedit per poder restaurar els salins, recuperar l'espai i l'ancestral ofici de saliner, desaparegut en aquesta localitat fa uns vint anys. L'objectiu en què es treballa des de l'Ajuntament és en poder tornar a comercialitzar sal de Gerri l'any vinent. Xavier Rivera, alcalde de Baix Pallars, explica que en produiran uns 70.000 quilos anuals per posteriorment vendre'ls. Els fons Feder financen el 50% del projecte valorat en 778.197 euros. El projecte també contempla restaurar la font d'aigua salada i adequar el magatzem de la sal.

Durant molts anys la riquesa del poble de Gerri va ser la producció artesanal de la sal. Però a finals de la dècada dels anys 70 l'activitat salinera ja es trobava en regressió i decadència. Des de llavors les salines i l'activitat salinera es van pràcticament aturar, fora del darrer saliner que treballava l'únic salí no afectat per la riuada del 1982 i que va mantenir la seva activitat fins a finals de la dècada dels 90.Des de l'Ajuntament es va crear a la tardor del 2003 el Consorci de Gerri de la Sal per promoure un seguit d'activitats entorn l'aspecte de la sal i l'arquitectura de la població. Xaier Rivera explica que l'objectiu primordial per l'Ajuntament és la recuperació de la font d'aigua salada i de l'activitat salinera a Gerri de la Sal, a través de la rehabilitació de les salines d'origen medieval i la posada en marxa de noves produccions i activitats que permetin el desenvolupament integral i integrador de tot el poble i la seva incidència i impacte tant a la resta del municipi com a tota la comarca. La concentració salinera de l'aigua de la font és de 7º Beaumé.La font d'aigua salada s'adequarà per a visites turístiques i explotació comercial i la restauració de part de les eres de la zona del Roser es farà per a la seva explotació salinera. La producció de sal (70.000 quilos a l'any) aportarà part dels seus ingressos de la facturació a un fons econòmic de restauració de salines i del manteniment de l'espai saliner, ha explicar l'alcalde.La sal que s'elaborarà, de manera totalment artesanal, es vendrà a la Casa de la Sal, antic magatzem de la sal, popularment conegut com l'Alfolí. Aquest espai s'adequarà i s'hi explicarà el procés de producció, transformació, emmagatzematge i comercialització de la sal als visitants. Els salins sempre han donat una fisonomia característica al poble de Gerri, i l'explotació de la font d'aigua salada pel sistema d'evaporació ha esdevingut el principal motor econòmic de la vila durant molts anys. El 1995, per unanimitat, s'acorda declarar tot el poble de Gerri de la Sal, Bé Cultural d'Interès Nacional, amb la categoria de monument històric, destacant per la seva bellesa l'Alfolí de la Sal, l'edifici civil més gran en planta de tot el Pallars. L'interès, tant del magatzem com de les salines, ve motivat per ser portadors de valors arquitectònics, històrics i culturals que els fan mereixedors de gaudir d'una protecció adient.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.