CiU i PP qüestionen el dispositiu d'emergència en l'incendi dels Ports

Saura nega la falta de coordinació i diu que l'únic culpable de la mort dels bombers va ser el foc

Durant la seua compareixença al Parlament, Saura va remarcar que l'actuació de tots els Bombers i dels seus comandaments va ser «impecable des del primer fins a l'últim moment», ja que en tot moment van actuar amb «professionalitat i sense abaixar la guàrdia». «Si algú estava preparat, eren ells, però no van poder evitar la situació, perquè era impossible de preveure» que hi hauria un element «inesperat», el fort vent, que en canviar de direcció es va convertir en una «trampa mortal».

Tot i les explicacions del conseller, CiU i PP van insistir durant les seues intervencions en la falta de previsió pel que fa a la previsió meteorològica i en la descoordinació a l'hora d'actuar per sufocar l'incendi d'Horta de Sant Joan. «No recriminem res, però volem saber què va passar en les hores crítiques; a dos quarts de quatre de la tarda el fum arribava a Horta de Sant Joan i hi havia molt nerviosisme al centre de comandament de la Farinera», va dir el diputat convergent i alcalde d'Arnes, Xavier Pallarés, que també va denunciar que hi havia un parell d'hidroavions que sobrevolaven la zona esperant rebre les coordenades per llençar l'aigua. «Van tardar més de vint minuts a fer-ho», va denunciar. El diputat de CiU també discrepa sobre l'hora en què dilluns es va declarar l'incendi, mentre que Interior sosté que l'avís es va rebre a les 21.05, Pallarès i alguns veïns d'Horta diuen que abans de les nou la zona ja cremava. Davant d'aquestes inexactituds, CiU proposa, igual que l'Ajuntament d'Horta, la creació d'una comissió de seguiment de l'incendi

Per la seua banda, el diputat del PP, Jordi Montanya, va criticar la compareixença de Saura perquè encara no es disposa de l'informe tècnic sobre l'incendi. «S'està parlant d'una situació de força major, com ara la causa de la mort de cinc bombers, però la realitat és que el fort vent i la calor eren previsibles», va assenyalar Montanya, que va preguntar també al conseller si és cert que l'equip del GRAF accidentat intentaven evitar que les flames arribessen a uns masos deshabitats.

LES FRASES

JOAN SAURA
conseller d'interior
«L'únic culpable del que ha passat ha estat el foc (...) Prefereixo les queixes dels veïns per no haver-los deixat intervenir en les tasques d'extinció que haver de lamentar la pèrdua de més vides humanes»
XAVIER PALLARÉS
diputat de CiU i alcalde d'arnes
«Em pregunto si van tenir en compte els mapes de vent que es reben cada dues hores»
MARTA CID
DIPUTADA D'ERC
«No es pot dir que s'està al costat dels professionals i al mateix temps desconfiar dels seus informes»
JORDI MONTANYA
diputat del pp
«Aquesta compareixença és sobrera; el conseller s'ha limitat a fer una cronologia dels fets, i en aquest cas no s'ha aportat cap informe tècnic»

«Falta de previsió»

Alguns familiars dels bombers morts creuen que en l'extinció de l'incendi d'Horta de Sant Joan va haver-hi una certa falta de previsió. Així ho publicava ahir el diari La Vanguardia, citant com a font familiars directes de les víctimes. Concretament, aquests familiars, que demanen que se'ls informe amb la màxima transparència dels fets, es pregunten si es va tenir prou en compte, a l'hora de controlar l'incendi la fatídica tarda del dimarts, els informes meteorològics que alertaven de fortes ràfegues de vent provinents del nord d'Àfrica i que van arribar als 70 quilòmetres per hora. «Per què ningú va preveure aquest risc?», es pregunten les famílies dels bombers, les quals demanen també a Interior si el més correcte, en conèixer aquesta predicció meteorològica, no hagués estat retirar tots els homes que hi havia sobre el terreny. Els familiars diuen que, segons els han explicat alguns bombers que eren a la zona, hi hauria pogut haver més morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.