la crònica

«Sense compassió i amb molta violència»

Dos quarts de cinc de la tarda d'ahir. La plaça Major de Llançà està molt més plena de gent que qualsevol altre dia i desenes de persones entren a l'església per assistir a l'enterrament de Rafael Mora i Torrent. Una turista francesa, mig despistada, se m'acosta i em pregunta si s'ha mort alguna personalitat. Amb el meu paupèrrim francès, li intento explicar que es tracta d'un home molt conegut a Llançà que divendres va ser assassinat a Roses. De cop, la cara li canvia. Mentrestant, amics i coneguts de Mora continuen entrant al temple i a tres quarts de cinc, quan encara falta un quart perquè comenci la cerimònia, només queden lliures les cadires reservades per als familiars. A les cinc en punt, entra el fèretre a l'església enmig d'un silenci sepulcral. Ningú no s'atreveix a dir res. Més d'un miler de persones omplen el temple i algunes s'han hagut de quedar a fora.

Durant la missa, mossèn Josep Claveguera remarca que el difunt era una «bona persona» i que havia estat molt vinculat a Llançà. Recorda que havia passat la seva infància al municipi i que havia jugat a bàsquet amb el Grifeu de Llançà i l'Adepaf de Figueres. També explica que molta gent l'havia vist diumenge passat dia 13 durant el partit d'homenatge que es va fer a Llançà en record del seu pare, un reputat entrenador de bàsquet que va morir l'any 1994 en un accident de trànsit. El rector, a més, relata que Mora havia participat en diverses obres socials a Roses, on havia treballat com a director d'una sucursal de «la Caixa».

Mossèn Claveguera també parla de les tràgiques circumstàncies en què va morir la víctima. En tot moment, parla en plural per referir-se als assassins –tot i que només hi ha un detingut– i diu que van actuar «sense compassió i amb molta violència».

Entre els assistents, hi ha directius i treballadors de «la Caixa», representants del món de l'esport i una comitiva de regidors de Llançà encapçalats per l'alcalde, Pere Vila, i també de Roses, amb l'alcaldessa, Magda Casamitjana.

La família havia donat instruccions de no deixar entrar l'exdona de Mora a l'església, tot i que ella no apareix. A la sortida, centenars de persones es concentren a la plaça per dir l'últim adéu a Rafael Mora, que és enterrat al cementiri de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.