Un any de presó per un cobert?

Un home de Caldes que va construir una barraca precària a la seva finca s'enfronta a un any de presó perquè s'ha considerat la construcció com a il·legal i el fiscal manté que ha comès un delicte contra l'ordenació del territori

S'imaginen que la construcció d'un cobert els pugui suposar una condemna d'un any de presó? Per surrealista que sembli, això és el que li pot passar a un firaire de Caldes de Malavella de 50 anys que fa pocs dies ha hagut d'anar a judici. L'home va construir entre el 2006 i 2007 una petita barraca a la seva finca per tal de guardar-hi eines i també menjar per a animals. Algú va denunciar la situació i, a partir d'aquí, es va engegar la maquinària burocràtica, perquè es va considerar que la construcció no tenia permís. Es va iniciar la via administrativa, com és lògic, però també la penal. Els passos judicials van avançar de mica en mica fins que fa uns deu dies es va celebrar el judici a Girona.

Segons les conclusions del fiscal, l'acusat va construir sense llicència un cobert d'uns 35 metres quadrats i 3,20 metres d'altura en un parcel·la seva a Caldes, situada en zona forestal. També va fer un camí d'accés a la barraca i un moviment de terres. Aquestes obres són il·legalitzables, ja que no es poden fer en aquest espai qualificat com a sòl no urbanitzable i com a espai «protegit», segons la llei forestal i el pla general. El jutjat va precintar la finca, però, segons el fiscal, l'acusat va trencar el precinte d'una formigonera i també d'un generador elèctric. El ministeri públic considera aquesta última acció com una falta de desobediència a l'autoritat i demana una multa de 600 euros. Però el fet més greu és la construcció, que el fiscal qualifica com un delicte contra l'ordenació del territori, i reclama un any de presó, una multa de 7.200 euros i la inhabilitació especial per realitzar qualsevol tipus de construcció com a promotor o constructor pel temps de dos anys. També demana que pagui al consistori 11.911 euros, que és el que costa restaurar el terreny.

Precisament, l'aspecte de la inhabilitació és una de les bases de la defensa exercida per l'advocat Joan Muntada Artiles. Muntada recorda que el delicte contra l'ordenació del territori, segons diu el mateix codi penal, es refereix a «promotors, constructors o tècnics directors» que facin alguna construcció no autoritzada. «El meu client no treballa de cap d'aquestes professions: ell va fer la construcció, de forma precària, però no va cometre cap delicte», afegeix.

«És il·lògic que això arribi al jutjat»

L'advocat Joan Muntada Artiles continua sense entendre com aquest cas ha pogut arribar als jutjats, sobretot tenint en compte el col·lapse que pateix la justícia. El lletrat considera que el cas s'hauria d'haver resol per altres vies. «El judici va durar tot el matí i fa molt de temps que s'arrossega aquest tema, per un simple cobert», comenta Muntada, que afegeix: «Nosaltres vam demanar l'absolució i no ens vam plantejar arribar a cap pacte amb el fiscal, perquè és de justícia que aquest home sigui absolt.» Pel que fa al trencament del precinte, Muntada diu que el seu client havia d'entrar a la finca per donar de menjar als animals. El mes de juny, un veí de Cassà va ser condemnat a dos mesos de presó i a pagar una multa de 180 euros per un afer semblant. L'home havia construït una barraqueta en uns seus terrenys que estaven dins de l'espai natural de les Gavarres. Els agents forestals van dir que era un lloc d'especial protecció per a les aus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.