Condemnen un altre agressor sexual no rehabilitat per haver reincidit a Gràcia

Un jutjat imposa mig any de presó a Jaime Riera, amb antecedents des del 1987, per haver atacat una jove

Tota condemna acaba algun dia i, aquell que entra a la presó, per molt execrable que sigui el delicte que ha comès, obté la llibertat tard o d'hora. És la grandesa del sistema penitenciari, però també la seva misèria: el dia que un delinqüent reincideix, es qüestiona el model. Aquest debat s'ha revifat precisament durant els darrers dies, arran del reingrés a la presó del segon violador de l'Eixample, Alejandro Martínez Singul, que divendres passat va tornar a un centre penitenciari perquè l'1 d'octubre suposadament va intentar agredir sexualment una nena de 12 anys a l'ascensor de casa de la víctima. Singul ha estat entrant i sortint de la presó contínuament des que va ser excarcerat el maig del 2007, quan va acabar de complir 16 dels 65 anys de presó que l'Audiència de Barcelona li va imposar per haver agredit catorze nenes i adolescents. Si finalment es demostra que ell va cometre la darrera agressió que se li atribueix, serà la tercera vegada que Singul reincideix des que va deixar la presó fa tres anys.

No pot controlar-se

El cas del segon violador de l'Eixample és excepcional –ja que només un 5,8% dels delinqüents sexuals reincideixen en un delicte de les mateixes característiques–, però no és l'únic. De fet, a mitjan setembre el jutjat penal número 11 de Barcelona va condemnar a mig any de presó un altre agressor sexual no rehabilitat, després que aquest admetés que havia intentat abusar d'una jove de 20 anys a la qual va abordar en un carrer del barri de Gràcia, el 15 de maig passat. El condemnat és Jaime Riera Galán, que té 41 anys i des del 1987 acumula antecedents i condemnes per delictes d'agressió i abús sexual. Riera, que té una lleu disminució psíquica, va abordar la víctima quan només feia cinc mesos que havia sortit per última vegada d'un centre penitenciari, on acabava de complir tres anys de presó per tres delictes d'agressió sexual.

En aquest cas, com en el de Singul, els responsables de tractament de la presó van elaborar un informe en el moment de l'excarceració en què advertien de l'elevat risc de reincidència de Riera, ja que no va seguir amb èxit el programa de control de l'agressió sexual (SAC), ha estat empresonat nombroses vegades per delictes sexuals i té dificultats per controlar-se quan viu en societat. Per tot plegat, quan va sortir de la presó, la fiscalia superior de Catalunya va recordar als Mossos la seva funció de prevenció del delicte i els va demanar que controlessin els moviments de Riera, tot respectant els seus drets fonamentals.

Auxiliada per un motorista

Aquesta mesura, com ja ha advertit la fiscalia en més d'una ocasió, té limitacions i així ho demostra el fet que, la matinada del 15 de maig passat, Riera es dirigís al carrer Gran de Gràcia i abordés de manera intimidatòria una jove de 20 anys que anava sola. Segons relata la sentència, l'agressor va demanar l'hora a la víctima, que es va espantar i es va apartar d'ell. Riera, però, la va agafar pel braç i la va continuar perseguint, fins que un motorista que va observar l'escena es va apropar a la noia. Llavors, l'agressor va fugir en direcció contrària. Segons va declarar la víctima, en aquell moment no va tenir cap dubte que Riera –a qui va identificar per fotografies i, després, en una roda de reconeixement– volia abusar d'ella. L'agressor va ser detingut i, un dia després dels fets, va declarar davant del jutge d'instrucció número 11 de Barcelona, que el va enviar a la presó per evitar que tornés a reincidir, decisió que l'Audiència de Barcelona va confirmar al juliol. El judici es va celebrar fa un mes al jutjat penal número 11 de Barcelona i Riera, després d'admetre la seva culpabilitat, va acceptar la condemna de sis mesos de presó que va sol·licitar la fiscalia, que el va acusar d'un delicte d'intent d'agressió sexual amb l'agreujant de reincidència i l'atenuant d'alteració psíquica. La jutgessa va dictar sentència de viva veu i la decisió va esdevenir ferma immediatament, ja que la fiscalia i la defensa van anunciar que no la impugnarien. Pel que fa a la pena de presó que se li ha imposat, cal tenir en compte que Riera ja ha passat cinc mesos empresonat de manera provisional per aquests fets i que, per tant, d'aquí a un mes acabarà de complir la condemna.

Casos com el de Riera i el de Singul van fer que el Departament de Justícia i la fiscalia superior de Catalunya impulsessin una comissió d'experts per evitar la reincidència, que va apostar per una reforma del Codi Penal que permeti imposar en sentència una pena accessòria de llibertat vigilada –mitjançant polseres telemàtiques– als violadors múltiples que no estiguin rehabilitats. Aquesta reforma està ara pendent de debatre's al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.