La Val d'Aran amenaça de recórrer a l'Estat

Un altre punt calent que presenta la llei de vegueries és a les terres de Lleida, on l'actual demarcació provincial es divideix en dues vegueries: Lleida, amb les comarques de la plana, i Pirineu i l'Aran, amb les comarques de muntanya. La notícia va ser rebuda ahir amb indignació a la Val d'Aran i amb un malestar contingut des de la ciutat de Lleida. El Síndic de l'Aran, Francés Boya (d'Unitat Aranesa, partit associat al PSC) va instar ahir el Parlament català a tenir en compte la decisió unànime del Conselh Generau de la Val d'Aran de no pertànyer a cap ens territorial català que no sigui la mateixa vall i de mantenir una relació bilateral amb la Generalitat. L'actual proposta integra l'Aran dins la vegueria del Pirineu i l'Aran, tot i que amb un estatus especial a través d'un Conselh de Vegueria de cooperació municipal. Per als aranesos no n'hi ha prou, i ahir ho van tornar a fer saber amb un ple extraordinari al Conselh Generau, on van expressar el seu rebuig a la llei.

Boya, a més, va advertir que s'està plantejant recórrer al Congrés espanyol per proposar allà la segregació de la Val d'Aran de l'actual demarcació provincial de Lleida i la seva constitució com a ens territorial especial, un cop la proposta de vegueries catalana obligui a reformar la divisió provincial al Congrés. «El Conselh demanarà al Congrés allò que no ens pot donar Catalunya», va dir ahir Boya.

Tampoc agrada la llei a l'Ajuntament de Lleida, governat pel PSC. Ahir, l'alcalde, Àngel Ros, va dir que confia que la tramitació parlamentària aturi la divisió de la demarcació en dues vegueries i que se'n mantingui una de sola amb capital a Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.