Reus estalviarà un milió i mig d'euros l'any amb la retallada als funcionaris

També afectarà els regidors, però l'alcalde creu que tancar l'aixeta del crèdit generarà més atur

Els funcionaris i treballadors municipals deixaran de percebre entre el 0,56% i el 7% del seu sou base i l'apartat referent a l'antiguitat en funció de la seva categoria professional i el 5% lineal en els complements, mentre que les nòmines que ingressin menys de 13.299 euros no tindran cap restricció: «L'ajuntament té grans pressupostos, però les despeses de personal són de les més petites a Catalunya, al voltant del 31,2%» del total. Sigui com sigui, la mateixa mesura s'aplicarà als ingressos dels regidors i de l'alcalde, tot i que en un principi s'havia insinuat que es baixarien les assignacions més d'un 7%. Pérez no va amagar el seu desacord amb la mesura que el govern espanyol farà efectiva a partir del mes de juny –les pagues extres no en quedaran afectades–, primer perquè «fruit de la previsió» el seu Ajuntament no té dèficit i, segon, perquè el nivell d'endeutament se situa a la meitat del llindar permès, però «estem obligats» a complir les exigències del decret llei, lamentava.

L'aplicació de les normes reguladores del nou decret llei suposarà un estalvi d'entre 700.000 i 800.000 euros des del juny fins al desembre per al consistori reusenc, mentre que durant el 2011 es podria arribar a una xifra d'1,5 milions, segons els càlculs que ha fet l'àrea d'Economia. Pérez va recalcar, però, que com que el govern municipal no ha de destinar aquests diners a tapar forats, es guardaran en una mena de fons de provisió per fer polítiques de signe social, tot i que el decret llei també permet que es pugui destinar a inversions, cosa que de moment es descarta. Pel que fa la prohibició que les administracions locals puguin augmentar el deute mitjançant l'obtenció de crèdits, l'alcalde reusenc va ser taxatiu i va expressar que farà augmentar l'índex d'atur: «És una redacció precipitada, contradictòria en els seus termes», ja que fins ara els ajuntaments s'han endeutat per crear llocs de treball, justificava Pérez.

Ara tocarà començar a negociar amb els sindicats per trobar mesures perquè els treballadors de les capes retributives més baixes no notin tant l'impacte de la retallada, i tot i que no va entrar en més detalls va reconèixer que serà un procés «complicat». Ahir es va reunir per primera vegada la junta de portaveus constituïda en comissió de crisi per tal que tots els grups municipals trobessin, mitjançant el consens, mesures per reduir la despesa municipal, aplicar criteris d'austeritat i optimitzar recursos.

ICV-EUiA proposa un decàleg de polítiques socials

El Punt

Minuts abans que es reunís la junta de portaveus, ICV-EUiA va presentar un decàleg de propostes per garantir polítiques socials, en què es proposava una reducció del 10% del salari dels càrrecs electes, de les assignacions als grups municipals, i també la supressió de totes les dietes per assistències. S'haurà de veure què passa amb el document, ja que es va presentar davant la junta de portaveus però no es va considerar oportú posar-lo a debat, tot i que l'alcalde va prometre que s'estudiarien les propostes, com l'establiment d'un topall de com a màxim 100.000 euros dels sous dels directius vinculats a l'Ajuntament o a les empreses municipals. ICV-EUiA també vol convertir el Gaudí Centre en un equipament públic: és una «despesa no justificada», i reclama que no hi hagi cap treballador que cobri menys de 1.000 euros. CiU havia insistit que el govern municipal «continua fent feina com si no hi hagués crisi».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona