Administracions

El ple de Tarragona aprova la rebaixa de sous entre protestes dels funcionaris

CiU i el PP s'abstenen i critiquen el govern estatal en presència d'uns vint treballadors que hi estan en contra

La mesura aprovada ahir, i de fet ja aplicada des de l'1 de juny, preveu una retallada al voltant del 5% en el sou dels funcionaris, i del 10% en el dels regidors i càrrecs polítics (càrrecs de confiança i de lliure designació, gerents i adjunts d'empreses municipals i presidents de patronats municipals). «Són mesures sensates i responsables, i tots hem de fer un esforç», defensava, entre xiulets del públic, la portaveu socialista, Begoña Floria, que va demanar a CiU i el PP que no vulguin treure «rèdit polític d'un tema tan delicat».

Ni uns ni altres hi van votar en contra, de fet, però no es van estalviar dures crítiques vers la mesura. «Entenem que l'Ajuntament no es pot revoltar contra una decisió del govern estatal, però no ho podem aprovar perquè no ens sentim coresponsables de la manera com s'ha arribat a la situació», lamentava el popular Alejandro Fernández. «És molt trist perquè és una mala solució, però no hi puc votar en contra perquè és l'única cosa que podem fer, tot i que qui ens ha portat fins aquí és qui governa», hi afegia el convergent Joan Aregio, entre aplaudiments dels concentrats, tot i que duien pancartes demanant a CiU, el PP i ERC que s'oposessin a la mesura. El grup va seguir després la protesta amb xiulets a la porta de l'ajuntament.

ALTRES ACORDS DEL PLE D'AHIR

Compra d'una nau a l'EMT.
L'Ajuntament va acordar comprar una nau propietat de l'empresa de transports, però no va definir a què la vol dedicar. El PP es va abstenir perquè hi proposa una ampliació de la Casa del Transeünt, i CiU hi va votar en contra perquè creu que suposa unes despeses inútils, com a mínim notarials, i només es fa per injectar diners i quadrar números a l'empresa municipal.
Videovigilància.
Es va aprovar per unanimitat la comissió d'estudi de videovigilància per definir en quins punts es justifiquen càmeres al carrer. CiU, això sí, va lamentar que hagin passat set mesos del ple en què s'havien compromès a fer-ho en tres.
El crèdit de l'EOI.
Si l'Ajuntament vol canviar la forma jurídica o transmetre part de les accions del Servei Municipal de l'Habitatge o l'Empresa de Promocions i Iniciatives (Espimsa), ho haurà de comunicar tres mesos abans a Caixa Tarragona, que es reserva el dret de cancel·lar els crèdits concedits per a l'escola d'idiomes i el mercat central. CiU i el PP es van abstenir en retreure que l'Ajuntament «es fa menys propietari», cosa que el govern va negar, ja que recordava que sempre valdrà l'aval municipal.
Apagada elèctrica.
Tots els grups van denunciar l'«abús de la posició dominant» de les elèctriques arran de la pujada de tarifes acordada recentment, i es van adherir a la moció de les associacions veïnals –ahir a la sala– que convoca els usuaris a una apagada de protesta de deu minuts el 21 de juny a les 22.30 h.
Corredor mediterrani.
Hi va haver unanimitat en la proposta de CiU perquè la retallada anunciada en obra pública no afecti l'eix mediterrani, i perquè l'Estat el segueixi defensant com a estratègic. El PP va dir que el projecte «no havia estat mai de manera convençuda en l'agenda política de cap partit», tot i que li van recordar que va ser Aznar qui el va aturar.
Pensions.
Una moció del PP que condemnava la congelació de pensions no es va poder aprovar tot i que CiU i ERC hi van votar a favor, perquè en el moment de la votació faltaven dos regidors a la sala.
Gaza.
El PSC i ERC van assumir una moció de les joventuts socialistes per condemnar els atacs de l'exèrcit israelià a la flota d'ajut humanitari per als territoris ocupats de Gaza. El PP hi va votar en contra, i CiU s'hi va abstenir.

Consumen la permuta

El ple d'ahir també va aprovar la permuta del solar i l'edifici del Banc d'Espanya amb un solar municipal del carrer Guillem Oliver, a l'entorn de l'hospital Joan XXIII. El PP hi votava a favor amb l'equip de govern i s'alegrava que finalment es parli de «permuta» i no de «cessió» de l'edifici. CiU, en canvi, se n'abstenia en considerar que l'Ajuntament «ha estat extremadament generós amb la cessió de solars gratuïts», i que ara li tocava rebre'n un a la ciutat. A més, lamentava que els 126.000 euros de diferència en la valoració a favor del consistori –el solar està més valorat que l'edifici, uns 3,3 milions– tampoc se li pagui adduint que l'Estat ja els ha pagat en llicències. «Això és ser cornuts i pagar el beure», acusava Jordi Sendra. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, defensava, però, que «no és cap mal tracte» –com el que va fer CiU en mandats anteriors amb la cessió gratia et amore dels terrenys per a la caserna de la Guàrdia Civil– i que s'ha rebut a canvi «un gran equipament».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

3.000 productes falsificats comissats en comerços de Salou

SALOU

Girona destina prop de 3 milions a polítiques públiques i a impulsar les noves regidories

GIRONA
SERVEIS

Les escales de la Glòria obertes ahir pateixen aturades

BARCELONA

Onze centres educatius amb 715 alumnes netegen l’entorn natural

RUBÍ

Netegen la piscina de Vallparadís per arreglar les fuites del vas i repararan el paviment exterior

TERRASSA
Societat

L’Ajuntament de Badalona posa punts d’informació sobre drogues a les Festes de Maig

TURISME

Bandera blava per a 95 platges i 23 ports catalans

BARCELONA
SOCIETAT

Desnonen a Ciutat Vella dos pisos amb persones vulnerables

BARCELONA
societat

Més de 270 entitats s’uneixen per impulsar la transició ecosocial a Catalunya

barcelona