Proposen en el catàleg de paisatge que es creï una xarxa patrimonial lligada a l'Ebre

El riu és l'element vertebrador de les Terres de l'Ebre i un símbol paisatgístic, segons el document

El riu Ebre és una de les joies de les Terres de l'Ebre, i així es reconeix en el catàleg de paisatge, un document on també es defensa la necessitat de reforçar la convicció que l'aprofitament i la protecció del riu són aspectes complementaris. «La millor manera de protegir el riu és mitjançant un aprofitament econòmic que faci indispensable gaudir d'un riu en bon estat», sostenen els autors del catàleg (el Code i la URV, que l'han fet per encàrrec del govern). En aquest sentit, es proposa la creació d'una xarxa patrimonial vinculada al riu i la potenciació de la navegació fluvial.

Tot i que l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) ja treballa en el projecte de la navegació, des del catàleg del paisatge es defensa un projecte de navegabilitat que no sigui homogeni, sinó que s'adapte als diferents trams de riu. També es proposa dotar el tram català de l'Ebre de ports fluvials esportius i de ports amb marina seca, així com la construcció de nous assuts per potenciar les embarcacions de particulars. Un altre dels suggeriments del catàleg del paisatge és la instal·lació d'embarcacions amarrades en punts del riu on les aigües estan més estancades i on hi hagi bona visibilitat de l'entorn paisatgístic, perquè es puguin llogar per estacionar-hi una temporada, o que ofereixen un servei de restauració i hoteler. Finalment, es recomana la creació d'un servei de remuntadors per carretera de les piragües i la millora dels serveis als embarcadors.

Oliveres i marges de pedra en sec

El cultiu de l'olivera i l'arquitectura de pedra en sec són altres paisatges als quals el catàleg dedica una atenció especial. En el cas de l'olivera, predominant al Baix Ebre i el Montsià, es recomana l'impuls d'una xarxa d'oliveres monumentals i d'una producció d'oli d'oliva de qualitat, així com la preservació de les construccions rurals associades al conreu de l'olivera. Pel que fa a l'arquitectura de pedra en sec (cabanes i marges), està lligada al cultiu de l'olivera, l'ametlla i la vinya, i s'insta a arribar a un acord amb pagesos i ramaders per consolidar aquest paisatge.

Batalla de l'Ebre

En el catàleg també es reconeix l'escenari històric de la batalla de l'Ebre, un espai que suggereix que es recuperi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya
LA CRÒNICA

“Girona no s’acaba al carrer del Carme”

religió

Entrellaçant cristianisme i catalanitat

Barcelona
integració

Mataró recull l’‘artivisme’ de la Vocalia de Dones de Rocafonda

mataró
GIRONA

Pepita Perich rep el guardó al gironí de l'any dels Premis Generalitat

GIRONA

Reclamen a l’Escala que Catalunya reconegui el seu passat esclavista

l’EscaLA

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona
MEDI AMBIENT

El Maresme busca consens pel litoral

Mataró
RELIGIÓ

La mediació de Mossos posa fi a 15 dies de resistència a l’Esperit Sant

Barcelona