El Code detecta larves de mosca negra a l'Ebre i comencen els tractaments

El 2008 els centres d'assistència primària van atendre 4.179 persones per picades d'aquest insecte

El cabal del riu Ebre a Tortosa era ahir de 280 metres cúbics per segon, però amb tendència a incrementar-se. La quantitat d'aigua que baixa pel riu és un dels factors que determinen la possibilitat de fer el tractament amb BTI contra la mosca negra, ja que amb més de 300 metres cúbics per segon disminueix l'efectivitat dels aproximadament 1.800 litres de producte que s'aboquen des d'un helicòpter al riu. Enguany, no s'han pogut fer prospeccions a l'Ebre fins aquesta setmana, perquè els macròfits estaven totalment submergits, mentre que el 2008 al mes de febrer ja es van fer els primers tractaments contra la mosca negra. Amb tot, el president del Code, Josep Caparrós, sosté que no es pot comparar aquest hivern amb el passat, «les condicions climàtiques són molt diferent».

Per la seua banda, el director del Code, Raül Escosa, ha explicat que les prospeccions dutes a terme aquesta setmana han detectat la presència de larves de mosca negra, per això l'inici dels tractaments és imminent. «Ja hi ha larves de mosca negra, tot i que més al Segre que a l'Ebre», ha assenyalat Escosa. També s'ha detectat la presència d'exemplars adults a la vora del riu. És per això que el Code preveu començar en pocs dies el tractament amb BTI. «El protocol de funcionament serà el mateix que l'any passat, es faran entre deu i dotze tractaments», va dir Escosa. El 2008 es va destinar un pressupost de més de 500.000 euros a combatre la plaga de la mosca negra.

Més picades

L'any passat els usuaris atesos als centres d'assistència primària de les onze àrees bàsiques sanitàries de l'Ebre va ser de 4.179, un 40% més que l'any anterior (un miler més de persones afectades). Un hivern amb temperatures suaus i sense pluja va afavorir la proliferació d'aquesta espècie. La picada d'aquests simúlids, que tenen una mida d'entre 3 i 6 mil·límetres, es caracteritza per un punt roig central i una inflamació. En les persones més sensibles la picada també provoca pruïja local.

LES DADES

Nombre de prospeccions realitzades al riu per la unitat d'ecosistemes aquàtics de l'IRTA (2008)

19 prospeccions, amb una freqüència de quatre setmanes

Nombre de tractaments (2008)

8 tractaments: 6 de complets i 2 d'exclusius a l'illa de Bous

BTI injectat

10.950 litres, amb una mitjana de 1.800 per tractament

Nombre d'assistències per picada de mosca negra als CAP

4.179 assistències, 1.000 més que l'any anterior

Efectivitat tractament

96%

10.950 litres de BTI

La campanya del 2008 els tècnics del Code van fer servir 10.950 litres de BTI, una mitjana de 1.800 en cada tractament, per combatre la plaga de la mosca negra. Concretament es van dur a terme dinou prospeccions al llarg de l'any per comprovar la densitat de larves de mosca negra en els macròfits i vuit tractaments, sis dels quals, complets, i dos es van realitzar de manera exclusiva a l'illa de Bous (Vinallop). Tot i que en principi se n'havien previst més, l'elevat cabal de l'Ebre després de les pluges del mes de maig va forçar a suspendre'n algun. Pel que fa a l'efectivitat dels tractaments aplicats s'estima que va ser del 96%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.