L'hivern arriba de cop

El temporal deixa una dona morta a Girona, carreteres tallades i escolars sense classe, i fa tancar el port de Barcelona

Les temperatures que es van registrar ahir van experimentar un descens, en relació amb divendres passat, de set graus en molts casos. A l'observatori de la Bonaigua, a 2.266 metres d'altitud, la diferència va ser de 13 a 18 graus. La neu es va acumular sobretot a les comarques tarragonines i les de Ponent. A l'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, es va acumular un gruix de neu de 10 centímetres, el mateix que a Prades, al Baix Camp. La neu va agafar també a Guissona, Cervià de les Garrigues, Falset, Veciana, Porrera i Cornudella de Montsant.

A les comarques de Ponent, les nevades van deixar ahir sense transport escolar a 425 alumnes de les comarques de la Segarra, l'Urgell i les Garrigues. Per prudència, es va suspendre el transport escolar a les zones més afectades. A Girona, vuit alumnes es van quedar sense classe; al Berguedà, 26; a Calaf, 125, i a les comarques de Tarragona, 1.050. En total, doncs, 1.634 alumnes d'infantil i primària es van quedar sense classe perquè no funcionava el transport escolar o bé perquè els centres es van haver de tancar.

Problemes al trànsit

La neu va ocasionar problemes circulatoris. El més greu, un accident entre un camió i un turisme a la carretera de Cervera a Guissona, que va provocar dos ferits greus. Ahir van ser necessaris l'ús de cadenes a la carretera BV-1001 entre Sant Guim de Freixenet i Calaf, i es va haver de tallar el trànsit a la carretera L-311 entre Cervera i Torrefeta i Florejacs. A l'autovia A2 les màquines llevaneus van aconseguir que s'hi pogués circular malgrat la neu a la Segarra i l'Urgell. Al conjunt de Catalunya es va haver d'utilitzar cadenes a 11 carreteres. A més, es van haver de tancar al trànsit quatre carreteres de la demarcació de Tarragona; la C-44 entre Vandellòs i Móra la Nova, la C-242 a Cornudella de Montsant, la T-330 entre Prat del Comte i l'Horta de Sant Joan, i la T-700 entre Prades i Poblet.

El temporal va ser especialment fort al mar, on el vent va oscil·lar dels 28 als 47 nusos a la costa Brava i a la central –l'equivalent a una franja de 50 a 88 quilòmetres per hora–. Això va provocar onades de quatre a cinc metres, i al port de Roses se'n va registrar una de 5,6 metres. El fort onatge va fer témer la desaparició de sorra a la platja de s'Abanell, a Blanes, tot i que la direcció del vent ho va evitar, ja que va bufar gregal i no pas de llevant. L'onatge, però, sí que hauria estat la causa de la mort d'una dona, que va ser empesa contra les roques, a Sant Antoni de Calonge. A Barcelona, les condicions del mar van obligar els responsables del port a tancar l'escullera del passeig Gabriel Roca, el moll Adossat, on ahir no va arribar cap vaixell, i l'accés al dic Sud. També es va tancar parcialment la plaça de la Rosa dels Vents, des d'on s'accedeix a l'hotel W. El temporal va obligar les navilieres Baleària i Transmediterrània a suspendre el trànsit de vaixells.

Per avui es preveu que millori el temps, tot i que quedarà molta mar de fons. La nuvolositat minvarà amb el pas de les hores i la velocitat del temps disminuirà. Les temperatures, però, es mantindran similars o més baixes.

LES DADES

Temperatures
Barcelona (observatori Fabra)
Màxima: 6,1 graus
Mínima: 4 graus
Begues
Màxima: 4 graus
Mínima: 1,6 graus
Cassà de la Selva
Màxima: 5,8 graus
Mínima: 3,9 graus
Sabadell
Màxima:7,5 graus
Mínima: 1,6 graus
Bonaigua (2.266 metres)
Màxima: -9 graus
Mínima: -13,7 graus
Castell d'Aro
Màxima: 7 graus
Mínima: 4,5 graus
El Vendrell
Màxima: 8,9 graus
Mínima: 4,9 graus
Guardiola de Berguedà
Màxima: 7,6 graus
Mínima: -2,3
Lleida (Bordeta)
Màxima: 3,5 graus
Mínima: 0 graus
Sort
Màxima: 8 graus
Mínima: 3,3 graus
Nevades
Falset (364 m)
20 centímetres
Horta de Sant Joan (540 m)
10 centímetres
Prades (950 m)
10 centímetres
Guissona (484 m)
3 centímetres
Cervià de les Garrigues (444 m)
3 centímetres
Veciana (564 m)
2 centímetres
Porrera (316 m)
1 centímetre
Onades
Boia de Roses
5,6 metres d'alçada
Boia de la Tordera
4,6 metres d'alçada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Mor el figuerenc i activista cultural Josep Maria Ortega

SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona
transports

15 milions i dos mesos de talls per arreglar el robatori de coure

barcelona
societat

Detinguts tres homes que cultivaven més de 3.100 plantes de marihuana a Tivissa

Barcelona

Condemnen els membres d’una xarxa de prostitució a diverses penes presó

barcelona
infraestructures

Aigües de Mataró renova la xarxa de cinc carrers del barri de Cirera

Mataró
societat

Desconvocada la vaga de Nestlé després d’aconseguir millores al conveni

girona
societat

Detenen un home a Vic per la mort de la seva parella, desapareguda des d’abril

barcelona