El parc natural de la Garrotxa estudia com va afectar la nevada de fa un any els ecosistemes

Tem que es perdin espècies úniques presents als boscos madurs més afectats

El parc va ser el pioner a les comarques gironines a detectar i inventariar els boscos madurs, un treball que es va fer a tota la comarca i en què es van localitzar 74 boscos d'aquesta tipologia. D'aquests, dotze estan localitzats dins els límits del parc natural. Arran d'aquest treball es va començar a fer un seguiment de l'evolució d'aquests boscos, i també de la fauna i la flora que els integren. Joan Montserrat, tècnic del parc, ha explicat que això va servir per fer un inventari d'ocells, i que també es van trobar espècies d'escarabats únics a Catalunya i líquens que no s'han trobat enlloc més de la península Ibèrica. Però amb el temporal han hagut de canviar tots aquests plantejaments, i ara els estudis serviran per comprovar com evolucionen aquests boscos, separats en dues tipologies: els boscos on no es farà res i els boscos on el propietari netejarà els desperfectes ocasionats per la nevada. «Una pertorbació d'aquest tipus sempre comporta un rejoveniment del bosc, però si és madur respecta la seva estructura, si bé com que amb el canvi climàtic aquests episodis de sequeres i pertorbacions seran cada cop més habituals, serà interessant veure com els afecten.»

Un dels perills és que, pel fet d'haver perdut coberta forestal, entri més llum als boscos i que això faciliti l'aparició de plagues o espècies al·lòctones. A més, les noves condicions podrien afectar algunes de les espècies de flora o fauna d'interès que s'hi havien detectat. Actualment, els tècnics del parc ja estan recollint diverses dades.

Dins el pla especial

Els boscos madurs que s'han trobat s'han incorporat dins el pla especial del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Tot i això, la normativa permet als propietaris desenvolupar una gestió del bosc i poder-ne fer els aprofitaments que considerin oportuns. En alguns casos, però, aquests boscos s'han incorporat a la xarxa de la Diputació, de manera que es compensa els propietaris perquè no els talin. En tot cas, el que ha explicat el parc és que l'estudi que es va fer de la flora i la fauna que els formen serveix perquè es tinguin en compte si el propietari vol fer algun aprofitament a la seva finca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Desarticulen una organització criminal de venda de marihuana a l’engròs amb base a Barcelona

BARCELONA
infraestructures

Rodalies opera amb quatre línies afectades per l’avaria de diumenge

barcelona
Universitats

Més del 40% d’aspirants a mestres suspèn la prova d’aptitud

barcelona
enogastronomia

Dotze establiments participen a l’‘Hotel Tapa Tour’

Barcelona
societata

Pla per fer de Sitges una ciutat més accessible

SITGES
societat

Generalitat i CHE estudien com dur aigua de l’Ebre al Priorat

CORNUDELLA DE MONTSANT

El cel sobre Catalunya: els millors espais per observar l'univers

Barcelona
MEDI AMBIENT

L’Estat destina 3,3 milions a reparar els danys del temporal Nelson a Catalunya

BARCELONA
crònica

Des de la perifèria de les flors