El govern aprova ajuts per als ajuntaments i els comerços

Montilla pacta amb Zapatero l'aplicació de la llei de catàstrofes

El govern va comparèixer ahir després de la seva reunió setmanal amb un paquet d'ajuts sota el braç per pal·liar les conseqüències del temporal. No hi ha, de moment, xifres per a les partides concretes, a l'espera que el Consell Executiu les fixi dimarts vinent. Però el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va anunciar que els ajuntaments que han hagut de fer despeses extraordinàries seran compensats. També rebran ajuts, va garantir, aquells que hagin patit danys personals i materials als seus comerços, indústries o explotacions agràries. Nadal va avançar que el president de la Generalitat, José Montilla, ha pactat amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que Catalunya s'aculli a la llei de mesures urgents per pal·liar els danys produïts pels incendis forestals i altres catàstrofes naturals, que preveu ajuts directes, beneficis fiscals, crèdits i compromís d'inversions de les administracions. El govern sol·licitarà formalment a Madrid l'aplicació de la llei, aprovada recentment al Congrés. L'executiu espanyol ha d'aprovar un reial decret per estendre l'abast de la norma a Catalunya.

El paquet de mesures anunciades per l'executiu es completarà amb la recuperació de la sorra perduda en platges del Maresme i la Costa Brava a causa del temporal, i es farà conjuntament amb el govern espanyol. La Generalitat també obrirà una convocatòria específica de plans d'ocupació per facilitar la intervenció als boscos i espais públics. Segons va explicar el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, el govern tancarà pactes amb els propietaris de boscos per subvencionar-ne la neteja. Hi ha 120.000 hectàrees perjudicades; la gran majoria, a les comarques gironines.

PAQUET DE MESURES

Ajuts als ajuntaments que han tingut despeses extraordinàries
Aplicació dels ajuts per llei estatal de catàstrofes, que inclou partides directes i beneficis fiscals
Convocatòria específica de plans d'ocupació per intervenir en la neteja dels boscos
PERE ALBÓ (PSC)

«Pel que fa a les infraestructures, ha faltat valentia política»

i. rigall
Quina situació viu Sant Feliu ara?
–«Hi ha normalitat. L'últim punt amb problemes va ser ahir a la zona de Pedralta. Tothom va amb xarxa.»
–S'hauria pogut evitar?
–«Evidentment. Si som a la societat 2.0, no cal dir que el subministrament de llum és una qüestió bàsica i els problemes d'aquesta infraestructura no són qüestió d'un dia. En part hi ha hagut manca de valentia política, tant de CiU quan governava, com del PSC ara. D'acord que la situació climatològica era excepcional, però és que ha tardat una setmana a restablir-se. Les xarxes estan més pensades per als anys 60, i la societat ha evolucionat cap a un model molt competitiu.»
–Tot l'esforç ha recaigut en els ajuntaments. Quina resposta han trobat a faltar?
–«Hauria calgut una definició millor dels protocols d'emergències. Ha fallat el sistema de comunicació. A banda del fet meteorològic, no es pot tardar tant a saber l'abast de l'emergència. També va faltar agilitat per part de Fecsa per diagnosticar l'abast dels desperfectes.»
–Els comerços estan preocupats per la Setmana Santa i la imatge donada...
–«Seria un error que abaixéssim l'estat d'alerta i d'exigència, perquè per Setmana Santa hem d'estar al 100%. No podem dir als clients que s'estiguin de prémer un botó. És evident que això no ha estat la millor campanya de promoció de la Costa Brava.»
OLGA GUILLEM (CIU)

«Encara espero que m'enviïn el comunicat de risc de neu»

JORDI COLOMER
–Com valora la gestió del govern català i d'Endesa?
–«Del govern encara espero que diumenge o dilluns m'enviessin el comunicat de risc de neu. En canvi, entre dimarts i dimecres em van enviar comunicats dient que ja no estàvem en risc d'onades. Dimecres vaig comunicar al Cecat per via telefònica la nostra situació, i fins dissabte al matí no vaig rebre la seva primera trucada. Ens vam sentir desprotegits i desemparats. Quant a Endesa, els vam començar a trucar dilluns a les cinc de la tarda, i el primer cop que ells van trucar-me va ser divendres. El govern hauria d'haver estat sobre l'empresa perquè les línies estiguessin en condicions.»
–Quin ha estat el moment més difícil que ha viscut?
–«N'he tingut molts. El que et sap més greu és la gent de casa teva que et pregunta què estàs fent. Per això vam fer una cronologia i la vam repartir. Divendres a Can Tarré i Can Bells encara no tenien llum, va ser un moment difícil, em sabia greu pels veïns.»
–La resposta de la ciutadania segurament ha estat molt més a l'altura que la del govern català i la companyia elèctrica...
–«La gent se n'adonava de com anàvem treballant des de l'Ajuntament. Els donava seguretat. Vam doblar la vigilància, teníem les oficines obertes, els vam donar un lloc per dutxar-se. Això els va tranquil·litzar. La ciutadania ha estat exemplar i respectuosa.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona