Medi ambient

En marxa l'obra que dotarà la indústria química d'aigua depurada i que alliberarà 7 hm³ anuals de l'Ebre

L'ACA construeix una planta de tractament a Vila-seca per 27 milions d'euros

L'ACA va iniciar a finals de febrer les obres de construcció d'una planta de tractament terciari, que inicialment produirà uns 6,8 hm³ anuals, una desena part de la mitjana de consum anual d'aigua del CAT procedent del minitransvasament de l'Ebre, però que podrà arribar als 20 hm³ a l'any en un futur. Aquesta aigua la farà servir, sobretot, la gran indústria química, bàsicament per als seus circuits de refrigeració, però també per a qualsevol ús que no requereixi exclusivament aigua potable, un servei que continuarà donant el CAT. La futura planta farà servir aigua procedent de les instal·lacions de tractament d'aigües residuals de Vila-seca i Salou –de fet, es construeix allà mateix– i la tractarà un altre cop per fer-la compatible amb els usos industrials. Només la planta de tractament terciari, finançada per l'ACA, els fons de cohesió europeus (en un 85%) i el Ministeri de Medi Ambient es va adjudicar per més de 27,6 milions d'euros.

La resta d'actuacions consisteixen en la instal·lació de 17 quilòmetres de col·lectors amb els seus sistemes de bombament d'aigua i la construcció d'un nou dipòsit, situat a la Pobla de Mafumet, per cobrir el polígon petroquímic nord, on hi ha Repsol. Aquesta actuació tindrà un cost de 8,5 milions d'euros. Pel que fa al polígon sud, amb un pressupost de 6 milions, l'objectiu és permetre el subministrament d'aigua des de la planta de regeneració fins als dipòsits situats al barri de Bonavista de Tarragona. El projecte s'emmarca dins del programa de reutilització del pla de gestió de l'aigua de Catalunya, ara a informació pública, que consolida la reutilització com un dels pilars de la política d'aigua del govern. «Junt amb l'estalvi, la recuperació d'aqüífers i la dessalinització, és un dels pilars que faran que Catalunya pugui garantir l'abastament urbà fins a l'horitzó 2027», conclou l'ACA. S'entén que sense cap més transvasament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.