Medi ambient

La fiscalia retreu al CSN la poca col·laboració en la investigació de la fuita de partícules a Ascó I

Durant el primer mig any de diligències, l'organisme no va facilitar informació

En el document de la fiscalia de Medi Ambient de l'Estat es recullen part de les conclusions de la investigació portada a terme pel titular en aquesta matèria a l'Audiència de Tarragona, Ignacio Montreal. El magistrat constata la seva sorpresa pel fet que en l'informe que el CSN va realitzar el setembre del 2008 es minimitzen els riscos que la fuita de partícules radioactives a Ascó I podia ocasionar a l'exterior mentre que, en canvi, en un segon estudi que va remetre després que la central fos sancionada per aquest accident ja no treia tanta importància al succés. Cal recordar que, el juliol del 2009, el Ministeri d'Indústria va decidir penalitzar l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs amb una sanció de 15,4 milions d'euros; i, lligat a aquesta sanció –que ha estat fins al moment la més alta que s'ha imposat a una central de l'Estat–, Montreal ha demanat saber si el titular de la instal·lació ja ha abonat aquesta quantitat.

El ministeri públic també retreu al CSN la poca col·laboració que ha demostrat en aquesta investigació, ja que el primer mig any en què es van dur a terme diligències sobre el cas l'organisme «no va proporcionar informació». Aquesta poca transparència ha portat la fiscalia a requerir un informe a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (un centre del Consell Superior d'Investigacions Científiques), i al tècnic de la fiscalia general de l'Estat de Medi Ambient i Urbanisme per aprofundir en la determinació del perill que es va generar per poder continuar així el procés per la via penal; i paral·lelament, n'ha sol·licitat un altre a Inspecció de Treball. I, ja finalment, en la darrera part del document el magistrat constata que les centrals catalanes són notícia freqüentment als mitjans per fallades en les instal·lacions, especialment les dues d'Ascó: «Aquest fet causa una gran alarma social, tot i que aquest incident va ser provocat exclusivament per nombroses negligències humanes.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.