Medi ambient

ascó

ERC tem que PP i PSOE pacten posar-hi l'MTC

Els republicans considerarien una altra “agressió” el cementeri nuclear

El pacte en matèria d'energia entre el PP i el PSOE ha activat els senyals d'alarma dins la federació d'ERC a l'Ebre, que veu amb molt recel el procés d'elecció del magatzem temporal centralitzat (MTC), l'anomenat cementeri nuclear que podria anar a Ascó, ja que aquest és un dels municipis que ha presentat candidatura per rebre'l. Avui està previst que el senador republicà de l'Entesa, Pere Muñoz, pregunte al ministre d'Indústria sobre quan preveu fer pública el govern de l'Estat la decisió sobre la ubicació del cementeri de residus nuclears i fer-li arribar la manca de consens territorial a Catalunya. Per la seua banda, el secretari d'organització d'ERC a l'Ebre, Lluís Salvadó, va dir ahir que seria “impresentable” que l'Estat ho decidís el mes d'agost, i va dir que si finalment trien Ascó el seu partit ho considerarà una altra “agressió” a Catalunya, com la sentència del Tribunal Constitucional, ja que el Parlament s'hi ha pronunciat en contra.

Triomf de Greenpeace

D'altra banda, ahir també es va saber que l'Audiencia Nacional ha fet cas al contenciós administratiu prestat per Greenpeace i ha ordenat al Ministeri d'Indústria que incloga en l'expedient que ha de lliurar-se a les organitzacions demandants uns nous documents tècnics que, segons els ecologistes, són “clau” i que i l'advocat de l'Estat “es negava a presentar”. Entre els quals figura el projecte tècnic del magatzem temporal centralitzat (MTC), l'estudi de seguretat, el projecte tècnic del centre tecnològic associat a l'MTC per a experimentació amb residus radioactius i radioactivitat, l'estudi de seguretat del centre tecnològic i els informes sobre la protecció física de l'emplaçament del complex.

El fet que el ministeri no fes públics aquests documents demostra, segons Greenpeace, que tot el procés “pot considerar-se il·legal perquè vulnera clarament els principis jurídics continguts al conveni sobre l'accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient”. Aquesta consideració és una de les bases del contenciós presentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia